Patiëntenfolder

CTS-onderzoek

Binnenkort krijgt u een CTS-onderzoek bij het LUMC. In deze folder staat wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich kan voorbereiden. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel die dan aan uw arts of de arts die het onderzoek bij u doet. 

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Belangrijke dingen voor u om te doen 

  • Warme handen: Zorg dat uw handen zo warm mogelijk zijn, doe bijvoorbeeld handschoenen aan. Zo krijgen we betere resultaten. 
  • Makkelijke kleding: Draag kleding met mouwen die u makkelijk omhoog kunt doen. 
  • Droge huid: Smeer geen crème of bodylotion op uw huid. Een vette huid maakt het onderzoek lastiger. 
  • Kom op tijd. Komt u met de auto? Reken dan zeker een kwartier extra reistijd. De parkeergarage is vaak erg vol en ook het aanmelden en lopen naar de afdeling kost tijd.

Het onderzoek 

We onderzoeken of een bepaalde zenuw bij uw pols in de knel zit. Wanneer dit inderdaad zo is, noemen we dat carpaletunnelsyndroom (CTS). Het onderzoek duurt meestal 20 tot 80 minuten, afhankelijk van wat we gaan doen:Foto echografie CTS

  • Echo: Soms krijgt u eerst een echografie. U krijgt dan wat gel op uw pols en een apparaatje wordt over uw pols heen en weer bewogen. De zenuw in de pols is daarbij te zien op een scherm. Soms kunnen we zien dat de zenuw inderdaad bekneld is, het onderzoek is dan klaar. Als het niet zo duidelijk te zien is, krijgt u daarna een zenuwgeleidingsonderzoek.

Soms krijgt u geen echo, maar alleen een zenuwgeleidingsonderzoek. Dat gaat zo: 

  • Opwarmen: Om goede resultaten te krijgen is het belangrijk dat de zenuw warmZenuwgeleidingsonderzoek genoeg is, daarom warmen we uw arm eerst op in warm water. 
  • Plakkers plakken: We plakken plakkers op uw huid boven een bepaalde spier of zenuw. 
  • Schokken geven: We geven elektrische schokken aan de zenuw. De schok is een soort boodschap die we door de zenuw sturen, de plakkers vangen de boodschap op. Zo kunnen we zien of de boodschap goed en snel genoeg wordt doorgegeven.

Wat voelt u ervan? 

Bij de echo voelt de gel een beetje koud aan. De schokken beginnen licht en worden steeds een stukje harder als dat nodig is. Dit vinden de meeste mensen prima te verdragen. Of u dat ook zal vinden is niet helemaal te voorspellen, want ieder mens is anders. Natuurlijk doen we alles in overleg met u en doen we er alles aan om het onderzoek zo prettig mogelijk te maken voor u.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Soms krijgt u de uitslag meteen. Soms moeten we de informatie uit het onderzoek eerst goed bekijken. U krijgt dan een nieuwe afspraak waarin uw arts de uitslag met u zal bespreken. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Waar u moet zijn 

In de centrale hal meldt u zich eerst aan bij de aanmeldpaal, hier krijgt u een ticket. Het onderzoek is op de 3e verdieping, zone J3-R, routenummer 585. Hier staat ook een aanmeldpaal, waar u het ticket scant. Op het scherm ziet u in welke wachtkamer u mag gaan zitten. 


Het telefoonnummer van de afdeling is 071 - 5262104.