Patiëntenfolder

AFO-onderzoek

Binnenkort komt u voor een AFO-onderzoek naar de afdeling Klinische Neurofysiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. In deze folder wordt uitgelegd wat een AFO-onderzoek inhoudt, en krijgt u informatie over de gang van zaken tijdens het onderzoek. Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, aarzelt u dan niet om deze te stellen aan de arts of laborant. Het telefoonnummer van de afdeling vindt u elders in deze folder.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.

Onze zorg

Wat is AFO-onderzoek?

AFO staat voor 'Autonoom Functie Onderzoek'. Dit onderzoek test de werking van een deel van het zenuwstelsel, en wel het zogenaamde autonome zenuwstelsel. Dit regelt onder andere de hartslag, bloeddruk, ademhaling, spijsvertering en temperatuur van het lichaam. Het onderzoek meet de reacties van vooral hartslag en bloeddruk, en bestaat uit een reeks aparte testen.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant Klinische Neurofysiologie. Er worden twee elektroden op uw borst geplakt die de hartslag zullen registreren. Vervolgens wordt een hoesje om uw middelvinger geschoven en aan een kastje op uw hand bevestigd. Vanaf dit kastje loopt een snoer naar een monitor waarop uw bloeddruk continu wordt geregistreerd. Tenslotte krijgt u om uw ademhaling te registreren een rekband om uw middel.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Onderzoek van de hartslag 

Uw hartslag wordt gedurende een rustperiode en vier testperiodes geregistreerd. De laborant zal u vragen om op te staan, te zuchten, blazen en knijpen. Deze testen worden twee maal uitgevoerd.

Onderzoek van de bloeddruk 

De bloeddruk wordt gemeten met behulp van het opblaasbaar hoesje om uw middelvinger.

Onderzoek van de schrikreactie (psychogalvanische reflex) 

Bij dit onderzoek worden om de beurt op handen en voeten plakkertjes bevestigd, die de zweetreactie meten. De zweet-reactie wordt opgewekt met behulp van een lichte elektrische schok. De schok is in het algemeen goed te verdragen.

De totale duur van het onderzoek is ongeveer anderhalf uur.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Het onderzoek wordt door de laborant Klinische Neurofysiologie en een neuroloog beoordeeld. Zij zullen het verslag naar de aanvragende arts sturen, die u vervolgens binnen twee weken over de uitslag zal informeren.
T
ijdens het onderzoek is het meestal niet mogelijk een oordeel te geven.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Alle onderzoeken op de afdeling Klinische Neurofysiologie worden op vaste tijdstippen afgesproken en uitgevoerd. Wij verzoeken u daarom dringend om op tijd aanwezig te zijn. Het is namelijk niet zo dat een onderzoek 'nog even tussendoor' gedaan kan worden.


Indien u de afspraak moet afzeggen, verzoeken wij u dit minimaal één dag van tevoren te doen.

De afdeling Klinische Neurofysiologie is gehuisvest op de 3e verdieping, zone J3-R.
Het telefoonnummer is 071 – 5262104.