Patiëntenfolder

Single Fiber onderzoek

Binnenkort krijgt u een Single-Fiber onderzoek bij het LUMC. In deze folder staat wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich kan voorbereiden. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel die dan aan uw arts of de arts die het onderzoek bij u doet.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Belangrijke dingen voor u om te doen 

  • Medicatie: Gebruikt u bloedverdunners? Deze mag u gewoon innemen, maar vermeld dit wel aan de arts voordat het onderzoek begint. 
  • Kom op tijd. Komt u met de auto? Reken dan zeker een kwartier extra reistijd. De parkeergarage is vaak erg vol en ook het aanmelden en lopen naar de afdeling kost tijd.

Het onderzoek 

We onderzoeken van een spier in het gezicht hoe goed of hoe slecht die wordt aangestuurd door de zenuw. Het onderzoek duurt meestal 30 tot 50 minuten. Wat we gaan doen: 

  • Naaldjes prikken: We prikken twee dunne naaldjes in de huid: één boven het jukbeen (hier loopt de zenuw) en één boven de wenkbrauw (hier loopt de spier). 
  • Schokken geven: Met het ene naaldje geven we heel kleine elektrische schokjes aan de zenuw. Het schokje is een soort boodschap die we door de zenuw sturen, het naaldje in de spier vangt de boodschap op. Zo kunnen we zien of de boodschap van de zenuw steeds even goed aankomt bij de spier, of soms wat minder goed.

Wat voelt u ervan? 

De elektrische schokjes zijn heel klein. Door de schokjes voelt u een trilling naast het ooglid of bij de wenkbrauw, dit is de spier die aan het werk wordt gezet. Dit kan een vreemd gevoel zijn. De meeste mensen vinden het onderzoek prima te verdragen. Of u dat ook zal vinden is niet helemaal te voorspellen, want ieder mens is anders. Natuurlijk doen we alles in overleg met u en doen we er alles aan om het onderzoek zo prettig mogelijk te maken voor u. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u niet meteen. De arts die het onderzoek gedaan heeft gaat de informatie uit het onderzoek eerst goed bekijken. U krijgt een nieuwe afspraak waarin uw arts de uitslag met u zal bespreken. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Waar u moet zijn 

In de centrale hal meldt u zich eerst aan bij de aanmeldpaal, hier krijgt u een ticket. Het onderzoek is op de 3e verdieping, zone J3-R, routenummer 585. Hier staat ook een aanmeldpaal, waar u het ticket scant. Op het scherm ziet u in welke wachtkamer u mag gaan zitten.

Het telefoonnummer van de afdeling is 071 - 5262104.  

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) 

Albinusdreef 2 

Postbus 9600 

2300 RC Leiden