Patiëntenzorg Endocrinologie

De internist-endocrinologen van het LUMC houden zich bezig met aandoeningen van de hormoonproducerende organen (zoals de schildklier) en stofwisselingsziekten. Zij combineren hoogstaande patiëntenzorg met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Naast algemene endocrinologie heeft de afdeling de volgende speerpunten:

Calcium- en botziekten

Het Centrum voor Botkwaliteit levert vooraanstaande en complete zorg voor alle denkbare botziekten en vormen van osteoporose (botontkalking). Het centrum biedt optimale zorgprogramma's en toegang tot wetenschappelijke onderzoeken. Bij ons staat de beste zorg voor de patiënten centraal. Het Centrum voor Botkwaliteit is een erkend expertise centrum voor zeldzame botziekten. Wij hebben ons vooral toegelegd op:


Diabetes

Het Diabetes Centrum Leiden behandelt patiënten met alle vormen van diabetes mellitus. U kunt denken aan type 1 en type 2 diabetes en genetische vormen van diabetes (bijvoorbeeld MODY). Bij ons staat de patiënt centraal. De patiënten stellen zelf hun behandeldoelen, in nauw overleg met het behandelteam.
Als enige centrum in Nederland bieden wij zorgprogramma’s (modules) aan: specifieke behandeltrajecten, zodat u vooraf weet waar u aan toe bent.
Tevens is het LUMC een transplantatiecentrum, waar gecombineerde nier-pancreastransplantaties en eilandjes van Langerhans-transplantaties plaatsvinden. Daarnaast hebben wij expertise op het gebied van lipodystrofie.
Ons wetenschappelijk onderzoek is gericht op het verbeteren van de behandeling van diabetes. Tevens kijken we naar welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte: o.a. afweercellen, cellen die het vetmetabolisme beïnvloeden, en leefstijl. Verder onderzoeken we hoe we iemands eigen insulineproducerende cellen kunnen vermeerderen. 

Tumoren van de hormoonklieren

Op het Centrum voor Endocriene Tumoren Leiden (CETL) worden patiënten met endocriene tumoren gezien, zoals paragangliomen en hypofyseadenomen. Meestal gaat het om goedaardige tumoren. Specialisten van verschillende afdelingen binnen het LUMC werken samen om endocriene tumoren bij patiënten zo goed mogelijk te behandelen. Het CETL heeft zorgpaden opgezet voor de volgende ziektebeelden:


Daarnaast heeft de afdeling voor de behandeling van schildklierkanker al jarenlang een intensieve samenwerking met de afdelingen Pathologie, Oncologie en Chirurgie.