Patiëntenfolder

Groeihormoon suppressie test

Komt u voor de Groeihormoon Suppressie Test? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees meer over de Groeihormoon Suppressie Test bij het LUMC en hoe u zich kunt voorbereiden.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie

Onze zorg

Wat is Groeihormoon suppressie test?

Met de Groeihormoon Suppressie Test (GST) wordt de groeihormoonafgifte door de hypofyse bij patiënten met acromegalie onderzocht.  

Groeihormoon wordt geproduceerd door de hypofyse, een klein orgaan van ongeveer een halve centimeter dat zich onder de hersenen bevindt. De hoeveelheid groeihormoon die aan het bloed wordt afgegeven, kan van minuut tot minuut wisselen. Als de suikerspiegel echter in het bloed stijgt, onderdrukt de gezonde hypofyse de uitstoot van groeihormoon, terwijl dit bij een verhoogde productie van groeihormoon door de hypofyse (dit noemen we acromegalie) onvoldoende gebeurt. Door nu met tussenpozen van 30 minuten bloed af te nemen om het groeihormoon te bepalen, kan dit vastgesteld worden. Hierdoor kunnen we een onderscheid maken tussen een normale en een abnormale groeihormoon afgifte door de hypofyse.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

U mag niet meer eten en drinken de avond voorafgaand aan de test vanaf 22.00 uur. Het drinken van water is wel toegestaan. In principe moet u alle andere medicijnen die zijn voorgeschreven gewoon innemen, tenzij anders aangegeven door uw arts. 

Deze test kan niet worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De test  

Voor dit onderzoek wordt u om 8:15 uur verwacht bij de Centrale Bloedafname in het LUMC. U meldt zich eerst via de aanmeldzuil in de Centrale Hal, hiervoor heeft u een identiteitsbewijs nodig. Na de controle van uw gegevens krijgt u een dagticket. Op de Centrale bloedafname meldt u zich opnieuw bij de zuil met behulp van het dagticket. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. wij raden u aan iets te lezen en een ontbijt mee te nemen.

Tijdens de test zit u in een stoel. Er wordt een infuusnaaldje in de arm ingebracht, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Aan dit naaldje wordt een infuussysteem gekoppeld. Via dit infuussysteem wordt uw bloed afgenomen. Na de eerste bloedafname krijgt u twee bekers met suikerwater te drinken. Na het opdrinken van dit suikerwater, wordt er nog vier keer, om de dertig minuten bloed, afgenomen.  

Duur van de test  

Er zijn twee soorten GST testen.  

  • Standaardtest duurt 2 uur en 45 minuten.
  • De verlengde test kan variëren van 3 tot 5 uur.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Bijwerkingen  

Geen