Veelgestelde vragen
Invriezen embryo'sOver en tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling kunt u vragen hebben. Antwoorden op veel gestelde vragen vind u hier. We hebben ze onderverdeeld in:
- Voor de behandeling
- Medicatie
- Echo
- Tijdens de stimulatie
- Zaad en bevruchting
- IUI, punctie en terugplaatsing
- Invriezen embryo's
- Zwanger
- Na de behandeling
Voor alle andere vragen bekijk onze contact pagina.
- Wat is het verschil tussen een terugplaatsing van een vers en een ontdooid embryo?
-
Embryo’s die na een IVF/ICSI behandeling worden teruggeplaatst, zonder dat ze eerst ingevroren zijn geweest, noemen wij verse embryo’s. Dankzij de continue verbeteringen van de huidige invriestechnieken is de slagingskans bij een vers t.o.v. een ontdooid embryo, vergelijkbaar. Daarnaast geeft het invriezen van embryo’s geen hogere risico’s op afwijkingen of complicaties in de zwangerschap en zijn deze vergelijkbaar met een natuurlijke ontstane zwangerschap.
- Waarom vriezen wij embryo’s in?
-
Als er uit een IVF/ICSI behandeling na de terugplaatsing nog goede embryo’s over zijn, kunnen deze ingevroren en bewaard worden. Als er geen terugplaatsing mogelijk is kan ervoor gekozen worden om alle (kwalitatief goede) embryo’s in te vriezen.
Door de (rest)embryo’s in te vriezen optimaliseren wij de behandeling en worden de resultaten van een zwangerschap per punctie verhoogd: met één ovariële stimulatie cyclus kunnen er meerdere terugplaatsingen van embryo’s plaatsvinden.
- Hoe worden de embryo’s ingevroren?
-
Embryo’s worden met behulp van vloeibare stikstof tot een temperatuur van -196º C ingevroren. Met deze temperatuur stopt alle biologische activiteit, dus kan het embryo zich niet verder ontwikkelen. Pas na ontdooien kan het embryo zich verder delen. Tijdens het invriezen kunnen ijskristallen ontstaan die de cellen beschadigen. Om dit te voorkomen en het embryo voor lange tijd te kunnen bewaren, worden er cryobeschermers toegevoegd. Alle embryo’s worden met een code geïdentificeerd en opgeslagen in stikstoftanken.
- Wat is het verschil tussen slow freeze en vitrificatie?
-
Vitrificatie is een ultrasnelle invriestechniek gebaseerd op zeer hoge concentraties van cryobeschermers en extreem snelle afkoeling waardoor de vorming van ijskristallen wordt voorkomen. Door deze techniek zijn de resultaten vergeleken met oudere technieken enorm verbeterd. De overlevingskansen na het ontdooien zijn hoog.
Slow freeze is een langzame invriestechniek, gebaseerd op lage concentraties van cryobeschermers en langzame, geleidelijk afkoeling waardoor de vorming van ijskristallen wordt voorkomen. Deze techniek is jarenlang succesvol geweest met een hoge overlevingskans binnen het LUMC.
Met vitrificatie kunnen zowel embryo’s van 3 dagen oud als embryo’s van 5 dagen oud worden ingevroren. Dit laatste is met de slow freeze methode niet mogelijk.
- Met welke invriesmethode worden de embryo’s ingevroren?
-
In het LUMC wordt zowel de slow freeze methode als de vitrificatiemethode toegepast. Beide methodes zijn bewezen effectief binnen het LUMC.
- Hoe lang na invriezen mag ik nog gebruik maken van mijn ingevroren embryo’s
-
Hoe lang na invriezen mag ik nog gebruik maken van mijn ingevroren embryo’s
De bewaartermijn van uw ingevroren embryo’s is 5 jaar. Indien u na die 5 jaar nog embryo’s bij ons in bewaring heeft krijgt u van ons bericht waarin wij u vragen aan te geven welke bestemming u wenst voor uw embryo’s.
Voor meer informatie zie: https://www.lumc.nl/org/voortplantingscentrum/behandelingen/invriezen-voor-nu/