Patiëntenfolder

Poliklinische curettage

U bent bij ons op de polikliniek gezien vanwege een niet vitale zwangerschap. U heeft gekozen voor een curettage in dagbehandeling, wij geven hieronder informatie en aanvullende adviezen ter voorbereiding op deze behandeling in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling Gynaecologie.

Onze zorg

Wat is Poliklinische curettage?

Bij een miskraam stopt het embryo met ontwikkelen (geen groei en geen hartslag (meer). Dit kan kort na de bevruchting plaatsvinden of als u al een langere tijd zwanger bent. De oorzaak is vaak een aanlegstoornis in het vruchtje die bij de bevruchting is ontstaan, waardoor het embryo niet verder kan ontwikkelen. Van alle zwangerschappen eindigt ongeveer 10 tot 15% in een miskraam. 

Uit onderzoek is bekend dat veel vrouwen ooit in hun leven een keer een miskraam doormaken. Dit is voor veel mensen verdrietig, het betekent niet meteen dat er iets mis is met de gezondheid of dat u niet meer zwanger kunt worden. 

Voor meer informatie over miskramen en de behandel mogelijkheden verwijzen wij u naar www.degynaecoloog.nl

Poliklinische curettage 

Een curettage is een ingreep, waarbij het zwangerschapsweefsel via de schede en baarmoederhals wordt verwijderd.

Een curettage is vaak een kleine ingreep en kan daardoor ook poliklinisch worden uitgevoerd. Omdat de procedure kortdurend is, is het mogelijk om aansluitend  aan de behandeling  naar huis te gaan. De ingreep wordt echter niet onder narcose verricht en u kunt daardoor wel alles meemaken. Daarnaast geven we lokale verdoving, maar kan de ingreep toch pijnlijker zijn dan op de operatiekamers. 

De meeste patiënten die kiezen voor een poliklinische curettage zijn wel tevreden met deze methode. 

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Voorbereiding op behandeling 

Door de behandelend arts wordt 400mcgr Misoprostol (Cytotec) en pijnstilling (Naproxen) voorgeschreven. De Misoprostol is bedoeld om de baarmoedermond iets te laten openen en geeft vaak enige krampen/bloedverlies. U brengt zelf drie uur voor de ingreep twee tabletten van 200 microgram vaginaal in (als een tampon). U kunt eventueel de tabletten ook 1 uur voor de ingreep onder de tong laten oplossen. De Naproxen pijnstiller neemt u met wat water een uur voor de afspraak in (twee tabletten van 250 milligram). Als u overgevoelig bent voor Naproxen mag u ook 1000mg Paracetamol ter vervanging innemen. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De behandeling 

De ingreep duurt 10-20 minuten, u krijgt vooraf extra pijnstilling toegediend ter plekke van de baarmoedermond. De ingreep verloopt onder echoscopische controle, achteraf zal ook een echo verricht worden ter controle. Indien u dit wenst kunnen wij muziek opzetten ter ontspanning en afleiding. 

Uw partner/vriend of vriendin kan bij de ingreep aanwezig zijn. U meldt uzelf op het afgesproken tijdstip bij de afsprakenbalie op H3 (route 485). U kunt na de behandeling eventueel enige tijd in de rustkamer verblijven waarna u naar huis kunt. Het is verstandig niet met de fiets te gaan, of zelf de auto te besturen. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Na de behandeling 

De eerste dagen na de curettage kunt u nog last hebben van pijnlijke buikkrampen. U kunt hiervoor een pijnstiller (paracetamol) innemen. Tevens kunt u de eerste weken nog wat licht bloedverlies hebben. Wij adviseren liever geen tampon te gebruiken en ook gemeenschap uit te stellen totdat u geen bloed meer verliest. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met: 

Polikliniek Gynaecologie 

Locatie H3-P, route 485 

Telefoonnummer 071-526 2870 

Mocht u buiten kantooruren urgente vragen of zorgen hebben (overmatig bloedverlies, koorts of hevige buikpijn) dan kunt u telefonisch contact opnemen met het algemene nummer van het LUMC (071-5269111). Vraagt u dan naar de afdeling Gynaecologie. Uw vraag en telefoonnummer zullen worden genoteerd en de dienstdoende arts zal u terugbellen.