Specialismen

De afdeling Keel-, Neus en Oorheelkunde (KNO) van het LUMC behandelt, controleert en opereert dagelijks grote aantallen patiënten voor aandoeningen aan keel, neus of oor. Naast reguliere zorg bieden wij topreferente zorg aan patiënten met een bijzondere aandoening. Patiënten uit zowel de regio als het hele land worden hiervoor naar het LUMC verwezen. Onze specialismen zijn erkend door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Aangezichtschirurgie

De aangezichtschirurgie houdt zich bezig met de behandeling en (cosmetisch) herstel van het aangezicht, bijvoorbeeld bij verlamming, verminking en tumoren. De aangezichtschirurgie in het LUMC behoort tot de meest ervaren in Nederland. Jaarlijks opereren wij een groot aantal patiënten met vaak complexe afwijkingen van de uitwendige neus (rhinoplastiek). De nadruk ligt hierbij op ademhalingsklachten of misvorming, welke aangeboren kan zijn maar veelal veroorzaakt is door een ongeval, ziekte, of een eerdere operatie. Daarnaast concentreren wij ons op de diagnose en behandeling van mensen met een aangezichtsverlamming.

Audiologie en gehoor-, taal- en spraakstoornissen

Ons Centrum Audiologie en Hoorimplantaten is gespecialiseerd in de behandeling, revalidatie en begeleiding van volwassenen en kinderen met gehoorproblemen, taal- en spraakstoornissen en ziekten aan het oor of evenwichtsorgaan. Onze zorg is ondergebracht in multidisciplinaire zorgpaden om zo efficiënt mogelijke en persoonlijke begeleiding te bieden. Voor ernstig slechthorenden en doven is directe elektrische stimulatie van de gehoorzenuw in het slakkenhuis (binnenoor) door middel van een cochleair implantaat (CI) een goed alternatief. In sommige gevallen is een CI niet mogelijk en kan er voor een elektrisch hersenstamimplantaat (ABI) worden gekozen. Het LUMC is het enige centrum in Nederland waar dit bij volwassenen en kinderen wordt gedaan.

Hoofd-halstumoren

Het LUMC is een van de 10 ziekenhuizen in Nederland, dat is gespecialiseerd in de behandeling van kanker van het hoofd-halsgebied. Wij werken met een multidisciplinair team, dat ervoor zorgt dat de tijd tussen diagnosestelling en behandeling doorgaans slechts 1 tot 2 weken duurt. Voor onze oncologische patiënten is er een speciale verpleegkundig consulente die hulp en oplossingen aanbiedt bij allerhande vragen en problemen.

Laryngologie (stem- en slikstoornissen)

Binnen de KNO behandelt een team van gespecialiseerde artsen en logopedisten patiënten met stem- en slikstoornissen. Het LUMC is toonaangevend in de diagnostiek en behandeling van neurologische stemstoornissen en stemklachten zonder lichamelijke oorzaak. Onze zorg is ondergebracht in een multidisciplinair zorgpad om zo efficiënt mogelijke en persoonlijke begeleiding te bieden. Voor de klachten met een niet-lichamelijke - vaak psychische - oorzaak is een unieke behandelmethode ontwikkeld: visualisatie.

Otologie en oorchirurgie

Een verminderd gehoor of doofheid kan een ernstige belemmering zijn voor de dagelijkse communicatie thuis en op het werk. In veel gevallen is een modern hoortoestel een zeer goed hulpmiddel, maar bij bepaalde vormen van slechthorendheid of doofheid zijn er goede chirurgische mogelijkheden, waarin de afdeling KNO van het LUMC gespecialiseerd is en fungeert als een landelijk verwijscentrum.

Schedelbasischirurgie

De afdeling KNO is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van brughoektumoren en paragangliomen. Voor paragangliomen is het LUMC het grootste gespecialiseerde centrum in de wereld. Daarnaast behandelen we ook tumoren van de voorste schedelbasis.