Patiëntenfolder

LFS, uitwendige medianisatie, leefregel

Vandaag wordt u opgenomen op de verpleegafdeling Keel -, Neus en Oorheelkunde in verband met een operatie aan uw strottenhoofd.   Deze folder geeft u informatie over de opname en de eerste periode na de operatie. Met vragen, wensen en/of klachten kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige van de afdeling .

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Keel- Neus- en Oorheelkunde.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De opname en operatie  

Het tijdstip en de locatie waar u wordt verwacht staat vermeld in de opnamebrief. Informatie over wat u wel en niet mag eten/drinken en vanaf hoe laat u nuchter moet zijn vindt u in de opnamebrief en de brief van de anesthesie.  

Er zal door de (leerling) verpleegkundige een kort opnamegesprek worden gedaan en hij/zij zal uw bloeddruk, pols en temperatuur controleren.  

De afdeling wordt gebeld door een medewerker van de operatiekamer wanneer u aan de beurt bent voor de operatie. U krijgt een operatiejasje aan en daarna wordt u in uw bed naar de vholding gebracht. Voordat de operatie begint krijgt u een infuus. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Wanneer u goed wakker bent, wordt u door een verpleegkundige van de afdeling opgehaald. Bij terugkomst zullen regelmatig uw bloeddruk, pols en temperatuur gedaan worden.  

U heeft nog een infuus, deze wordt verwijderd als u heeft geürineerd, het eten en drinken goed gaan en u geen medicijnen via het infuus meer nodig heeft. Na de operatie mag u alleen helder (koud) drinken. Dit mag u na de dag van de operatie weer rustig gaan uitbreiden naar uw normale dieet.  

De zaalarts komt iedere ochtend langs om te kijken hoe het met u gaat. Afhankelijk van uw herstel mag u met ontslag. De arts zal dit met u bespreken. De arts controleert de wond en daarna mag u om 10.00 uur met ontslag. U krijgt een polikliniekafspraak mee voor het verwijderen van de hechtingen en controle bij de arts.

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Leefregels  

  • U heeft gedurende … dagen stemrust (beslist de operateur)  
  • Bellen met dienstdoende KNO-arts bij: 
    • Temperatuurverhoging boven 38.5  
    • Toename benauwdheid  
    • Toenemende pijn  
    • Slikklachten  

Deze leefregels gelden tot de eerste polikliniekafspraak, overlegt u dan voor verdere leefregels met uw behandelend arts.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Bezoektijden:  

Verpleegafdeling Dagbehandeling: J8-R: geen bezoektijden.

Verpleegafdeling KOHG J8-Q: 15.00-20.00.

Contact  

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)  

Verpleegafdeling Dagbehandeling: J8-R, route 684, telefoonnummer: 071-5264469.

Gesloten: ’s avonds na 20.00 en in het weekend.

Verpleegafdeling KOHG-route 686: J8-Q, telefoonnummer: 071-5262539.

   

Albinusdreef 2  

Postbus 9600  

2300RC Leiden  

Voor vragen na ontslag:  

Binnen kantooruren: 

Telefoonnummer polikliniek KNO: 071-5268020. 

  

Buiten kantooruren: 

Als u op de dagbehandeling heeft gelegen belt u de dagbehandeling.  

U wordt automatisch doorverbonden met de telefoniste als de afdeling gesloten is. De telefoniste kan voor u de dienstdoende KNO-arts bellen.