Patiëntenfolder

Aangezichtschirurgie, leefregel

U wordt opgenomen op de afdeling KNO in verband met een operatie aan het gezicht. Op de polikliniek KNO heeft u informatie over de operatie gekregen van de operateur. Deze folder geeft u informatie over de opname en de eerste periode na de operatie. Met vragen, wensen en/of klachten kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige van de afdeling.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Keel- Neus- en Oorheelkunde.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De opname en operatie  

Informatie over het tijdstip waarop u wordt verwacht en de locatie staan vermeld in de opnamebrief. Informatie over wat u wel en niet mag eten/drinken en vanaf wanneer u nuchter moet zijn vindt u in de opnamebrief en evt. in de brief van de anesthesie.  

Er zal door de (leerling) verpleegkundige een kort opnamegesprek worden gevoerd en hij/zij zal uw bloeddruk, pols en temperatuur controleren. De zijde die geopereerd gaat worden wordt gemarkeerd met een stift.  

De afdeling wordt gebeld door een medewerker van de operatieafdeling wanneer u aan de beurt bent voor de operatie. U krijgt een operatiejasje aan. Sieraden en nagellak dienen verwijderd te worden. Daarna wordt u in uw bed naar de operatiekamer gebracht.  

Als de operatie onder narcose plaats vindt krijgt u een infuus op de voorbereidingskamer van de operatiekamer en gaat u na afloop van de ingreep naar de uitslaapkamer waar u, als u goed wakker bent, weer door een verpleegkundige van de afdeling wordt opgehaald. Bij terugkomst op de afdeling zullen regelmatig uw bloeddruk, pols en temperatuur gecontroleerd worden.  

Een eventueel infuus wordt verwijderd als het eten en drinken goed gaat en u heeft geürineerd. Als er geopereerd is via een sneetje achter het oor heeft u een drukverband om uw hoofd dat de volgende dag verwijderd mag worden.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Aan het eind van de dag mag u naar huis. U krijgt een afspraak mee op korte termijn bij de verpleging op de poli zij zullen uitleg geven over de wondverzorging.  

Verzorging hechtingen met waterstofperoxide en zalf (mupirocine zalf) 

De dag na de operatie kunt u beginnen met het schoonmaken van de hechtingen.

Zie instructiefilmpje: : https://youtu.be/IWr8sNq5jMA

Gebruik hiervoor wattenstaafjes gedrenkt in waterstofperoxide 3%, rol deze voorzichtig over de hechtingen. Gebruik dan droge wattenstaafjes om het overtollige waterstofperoxide te verwijderen. Na 2 à 3 dagen vervangt u de waterstofperoxide met gewoon kraan water.  

Heeft u hechtingen bij het oog gebruik dan geen waterstofperoxide maar water.  

Na schoonmaken brengt u met een schoon wattenstaafje een dun laag mupirocine zalf aan op de hechtingen. Deze verzorging van de hechtingen doet u 3 maal per dag totdat de hechtingen zijn verwijderd. 

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Leefregels na de operatie:  

  • Niet sporten of zware inspanning gedurende 4 weken. 
  • Pijnstilling: Paracetamol indien nodig.

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Neem contact op:  

  • Bij koorts boven 38,5.  
  • Als het niet lukt om de hechtingen goed schoon te maken.  
  • Als u twijfelt over herstel na de operatie. 

Deze leefregels gelden tot de eerste polikliniekafspraak met uw behandelend arts, overlegt u dan over verdere leefregels.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Bezoektijden

Verpleegafdeling Dagbehandeling: J8-R: geen bezoektijden  

Verpleegafdeling KOHG J8-Q: 15.00-20.00 

Contact  

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)  

Verpleegafdeling Dagbehandeling: J8-R, route 684, telefoonnummer: 071-5264469  

Gesloten: ’s avonds na 20.00 en in het weekend  

Verpleegafdeling KOHG-route 686: J8-Q, telefoonnummer: 071-5262539  

  

Albinusdreef 2  

Postbus 9600  

2300RC Leiden  

Voor vragen na ontslag

Binnen kantooruren: 

Telefoonnummer polikliniek KNO: 071-5268020. 

  

Buiten kantooruren: 

Als u op de dagbehandeling heeft gelegen belt u de dagbehandeling. U wordt automatisch doorverbonden met de telefoniste als de afdeling gesloten is. De telefoniste kan voor u de dienstdoende KNO-arts bellen