Dr. Michiel A.J. van de Sande

Vakgebied(en)

  • Oncologische orthopaedie
  • Kinderorthopaedie

Introductie

Dr. MAJ van de Sande is orthopaedisch chirurg op de afdeling Orthopaedie van het LUMC, met als speciaal aandachtsgebied oncologische orthopaedieBot- en wekedelentumoren en algemene kinderorthopaedie.

Zijn interessegebieden binnen deze specialisaties liggen bij de chirurgische behandeling van goed- en kwaadaardige tumoren van het bot en de wekedelen, bij kinderen en volwassenen. Naast een vaste wekelijkse polikliniek voor patiënten met bot- en wekedelentumoren heeft hij samen met Dr. PDS Dijkstra en Mevr. NAC Leyerzapf (nurse practitioner) een speciale polikliniek opgezet voor patiënten met de multipele osteochondromen (HME).

Binnen de kinderorthopedie is er speciale aandacht voor kinderen met heupdysplasie, waarvoor er al meer dan 40 jaar ook een speciale polikliniek bestaat in het LUMC. Daarnaast participeert Dr. Van de Sande in een samenwerkingsverband met de VuMC en het WKZ-UMCU in de behandeling van kinderen met een aangeboren afwijkingen het been (PFFD) met bijvoorbeeld een omkeerplastiek volgens van Nes.

Kinderen met klompvoeten worden op gipskamer behandeld volgens de Ponseti Methode.

Activiteiten

Wetenschappelijk onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek binnen de afdeling kinderorthopaedie en oncologische orthopaedie kent haar raakvlakken in de behandeling van goed- en kwaadaardige beentumoren bij kinderen, bijvoorbeeld:

  • Aneurismatische botcysen
  • Fibreuze dysplasie
  • HME-MO
  • reconstructies van het gewricht en ledemaat

Kinderorthopaedie
Onderzoek naar de korte en lange termijnresultaten van de behandeling van heupdysplasie (DDH) met de Pavlik bandage, spreidbroek en afwachtend beleid. Kinderen met de diagnose DDH kunnen in het LUMC worden gevraagd deel te nemen aan een langlopend onderzoek naar het natuurlijk beloop van deze afwijking en de invloed van onze verschillende behandeling methodes.

Een deel van dit onderzoek wordt in samenwerking gedaan met het Nuffield Orthopaedic Center in Oxford.

Oncologische Orthopaedie

  • Retrospectief onderzoek naar de functionele uitkomsten en uiteindelijke quality of life na grote chirurgische reconstructies van het ledemaat na tumor chirurgie.
  • Multi-center onderzoek naar de behandeling van reusceltumoren i.s.m. Centro Traumatologico ed Ortopedico van het AOU-Careggi in Florence (Italie) en het Nuffield Orthopaedic Center in Oxford (UK)
  • Landelijk onderzoek naar de behandeling van bottumoren in samenwerking met de DOTS
  • Multicenter onderzoek naar de recontructie van het ledemaat met een gevasculariseerde fibulaen met de DOTS en het Nuffield Orthopaedic Center in Oxford (UK)

Medische opleiding

Selectie van publicaties

MAJ van de Sande, PDS Dijkstra, GR Schaap, AHM Taminiau
Timing and indications for prophylactic osteosynthesis of metastatic bone disease in the long bones. Oncology vademecum Feb 2009; 6:Nr.2

Van de Sande MA, van Rijswijk CS, Dijkstra PD, Taminiau AM.
A Pathologic fracture, be careful of a primary bone tumour.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:B575;

van de Sande MA, Bramer JA, Jutte PC, Schreuder HW, Dijkstra PD.  Dutch Ortopedic Tumor Society Diagnosis and treatment of bone metastasis. Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A2125

MAJ van de Sande, PDS Dijkstra, AJH Vochteloo, AHM TaminiauVan Nes-Borggreve rotationplasty of the knee: A primary surgical option in selected patients or a salvage procedure of previous failed limb-preserving surgery? EFORT European Textbook of Surgical Orthopaedics and Traumatology in press.

Van de Sande MA, Dijkstra PD, Taminiau AH.Proximal humerus reconstruction after tumour resection: biological versus endoprosthetic reconstruction. Int Orthop. 2010 Nov 18.

Overige publicaties

Voor overige publicaties van Dr. M.A.J. van de Sande klik hier.


Projecten


Contactgegevens

Leids Universitair Medisch Centrum
Gebouw 1
Kamer J11-R-70

Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Tel: +31 71 526 3613

Postzone J11-R
Postbus 9600
2300 RC Leiden

E-mail: orthopaedie@lumc.nl