Cryotherapie

Welke aandoeningen worden behandeld?

Middels cryotherapie worden met name goedaardige huidaandoeningen zoals gewone hand-/voetwratten, waterwratjes, genitale wratten en ouderdomswratten, goedaardige huidziekten zoals granuloma annulare en ook voorstadia van huidkanker zoals actinische keratosen en de ziekte van Bowen behandeld.

CryosprayBehandeling

Bij de methode wordt gebruik gemaakt van zeer koude, vloeibare stikstof. De vloeistof wordt meestal met behulp van een wattenstokje of speciale spuitbus op de huid aangebracht waardoor de huid plaatselijk bevriest. Vaak wordt een huidafwijking twee keer kort achter elkaar bevroren. De behandeling zelf kan pijnlijk zijn. Soms moet voordat de huid bevroren wordt eerst een stukje van de huidafwijking weg worden gekrabd of weggebrand. Het gevolg van de bevriezing is dat de huidcellen afsterven, waardoor de huidafwijking zou moeten verdwijnen. In het behandelde huidgebied kan binnen enkele uren een zwelling ontstaat. Deze zwelling zal na enkele dagen weer verdwijnen. Er kan zich echter ook een blaar vormen.
Gedurende verscheidene dagen kan de behandelde plek wondvocht afscheiden. Dit is een normale reactie. De vochtafscheiding zal geleidelijk aan afnemen en er zal zich een korst vormen.

Wondbehandeling

De wondbehandeling, welke u thuis zelf kunt verzorgen, moet als volgt plaatsvinden:

  • De wond 1 tot 3 maal per dag, afhankelijk van de hoeveelheid vochtafscheiding verzorgen. Veel vochtafscheiding: Op de wond betadine gaas ter grootte van de wond. De wond vervolgens afdekken met een verbandgaas, maat 5 x 5 cm en vastplakken met witte pleister. Weinig vochtafscheiding: met een wattenstaaftje iodiumoplossing of iodiumzalf op de wond deppen, afplakken met een pleister.
  • De wond hoeft niet droog gehouden te worden. Er mag dus gedoucht worden
  • Na douchen de wond droog deppen en verbinden.
  • Enkele dagen na de behandeling zal zich een korst op de wond gevormd hebben.
  • De wond hoeft dan niet meer verbonden te worden. Eventueel een droog gaasje ter bescherming is voldoende.

Bijzonderheden

  • De genezingsperiode (totdat de korst is afgevallen) kan enkele weken duren, afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde huidgebied.
  • Bij bevriezing van de huid in het gebied rond de ogen (oogleden, voorhoofd, slapen, neusrug, wangen) kan een flinke zwelling van de oogleden ontstaan. Soms zelfs van beide ogen. Ook deze zwelling verdwijnt binnen enkele dagen.
  • Bij bevriezing van de huid op het voorhoofd, de slapen en het behaarde hoofd kan na de behandeling geringe pijn ontstaan. De pijn zal over het algemeen slechts enkele uren duren. In geval van pijn kunt u als pijnstiller Paracetamol 500 mg innemen.
  • Als restverschijnsel na bevriezing kan de huid lichter of donkerder verkleuren.
  • Mocht tijdens de periode van vochtafscheiding het behandelde huidgebied rood, dik en pijnlijk worden of wanneer de afscheiding gelig (pussend) wordt, dan bestaat de kans dat er een bacteriële ontsteking opgetreden is. In dat geval kunt u contact opnemen met uw behandelend arts. Buiten de openingstijden polikliniek en in het weekend: Centrale LUMC, vragen naar uw behandelend arts of naar de dienstdoende dermatoloog.