Allergologisch onderzoek

Plakproeven

Door middel van plakproeven wordt gekeken of u allergisch bent voor een stof waar u in het dagelijks leven mee in contact komt. Dit uit zich als een “contact-eczeem” (dat wil zeggen eczeem ter plaatse van het contact met de bewuste stof, bijvoorbeeld nikkel, parfum of een geneesmiddel). Voor de plakproeven wordt gebruik gemaakt van test kamertjes. In het LUMC gebruiken we Finn Chambers. Dit zijn aluminium testkamertjes die op “papieren pleisters” vastzitten. De te testen stofjes worden op de testkamertjes aangebracht en op de rug geplakt. Dit gebeurt altijd op een maandag. Uiteraard moet de rug vrij zijn van eczeem. Na 48 uur (op woensdag) worden de pleisters verwijderd en de 1e reacties afgelezen. Na 72 uur (op donderdag) wordt opnieuw afgelezen, allergische reacties zijn nu meestal maximaal. Dit geldt niet voor corticosteroiden, een reactie hierop is vaak pas na 6-7 dagen zichtbaar. Hiervoor lezen we dus ook vaak nog na 1 week (maandag) af. 

Plakproeven

  • De huid van de rug mag niet ingesmeerd zijn met bodylotion of crèmes. Hormoonzalf mag zelfs niet meer gebruikt worden op de rug tot vijf dagen vóór het onderzoek.
  • Het is belangrijk dat u vanaf een week vóór de testen (tenzij in overleg met de allergie-arts anders wordt beslist) geen medicatie tegen jeuk of hooikoorts inneemt.
  • U kunt tijdens het onderzoek (maandag t/m donderdag) niet douchen, omdat het belangrijk is dat de stofjes en pleisters op hun plaats blijven zitten en niet nat worden. Ook verzoeken wij u niet te tillen, hard te fietsen of sporten te doen waardoor u gaat transpireren.
  • Vanaf een week vóór de testen vragen wij u zon en zonnebank te vermijden omdat dit kan de uitslag van de testen kan beïnvloeden.

Skinprick-testen


Door middel van skinprick-testen kan onderzoek gedaan worden of u allergisch bent voor stoffen die u inademt (bijvoorbeeld gras, bomen, dieren), die u eet (bijvoorbeeld pinda, garnalen) of voor geneesmiddelen.
Van de te testen stoffen zijn oplossingen gemaakt waarvan een druppel op uw onderarm wordt gebracht. Vervolgens wordt er met een klein naaldje een prikje gegeven in de huid, daar waar de druppel ligt. De reacties worden na 15 minuten beoordeeld.
De priktesten worden meestal op maandag of donderdag verricht.

  • Het is belangrijk dat u vanaf een week vóór de priktesten (tenzij in overleg met de allergie-arts anders wordt beslist) geen medicatie tegen jeuk of hooikoorts inneemt.Skin prick testen
  • Op de dag van de testen mag u de huid van de onderarm niet insmeren met crème of lotion.
  • Ook mag er geen hormoonzalf worden gebruikt op de onderarmen gedurende de vijf dagen voorafgaande aan het onderzoek.