Huidbiopsie

Wanneer wordt een huidbiopsie genomen?

Een biopsie wordt genomen om meer zekerheid te verkrijgen over de reeds gestelde klinische diagnose (“blote oog diagnose”) of om bij verdenking op huidkanker te kunnen bepalen om welke subtype het gaat of om een infectie met bepaalde micro-organismen (b.v. bacteriën) aan te kunnen tonen. Het verwijderde stukje huid (het biopt) wordt voor verder onderzoek opgestuurd naar de patholoog of microbioloog die het weefselstuk verder gaan beoordelen.

Behandeling

Na het schoonmaken en het plaatselijk verdoven middels een injectievloeistof van het te biopteren huidgebied wordt een biopsie van een representatief gebied of de gehele huidafwijking verricht. Terwijl het toedienen van de verdoving zelf licht pijnlijk kan zijn (pijn en branden) voelt u van de ingreep zelf niets. De meest gebruikelijke manieren om een huidbiopsie af te nemen zijn 1. de “appelboor”-techniek: hierbij wordt een huidrondje van 2-8mm uitgeponst. Aansluitend wordt een sponsje op de wond gelegd om de bloedstolling te bevorderen en wordt de wond met een pleister afgeplakt. 2. ovaal of excisie-biopt: er wordt een ovaal huidgebied uitgesneden, de wondranden worden weer aan elkaar gehecht. Soms worden nog hechtpleisters (“zwaluwstartjes”) over te wond geplaatst en de wond word met een pleister afgeplakt. 3. shave-excisie: met behulp van een scalpel of een curette wordt het huidweefsel horizontaal weggesneden. Na deze ingreep worden soms de open te komen liggende kleine bloedvaatjes dicht gebrand. De wond wordt in de regel met een ontsmettende zalf en een pleister verzorgd.

Huidbiopsie Huidbiopsie

Wondbehandeling

Na “appelboor” techniek en shave excisie:
Het pleister mag de volgende dag verwijderd worden.
De wond hoeft niet droog gehouden te worden. Er mag dus gedoucht worden.
Na het douchen de wond droog deppen.
Kleine nabloedingen zijn niet ongewoon en stoppen meestal vanzelf of anders door drukken of  koude kompressen. Mocht dit onvoldoende zijn of bij een heftige bloeding, dan dient u contact op te nemen met uw behandelend arts.
Enkele dagen na de biopsie zal zich een korst op de wond gevormd hebben, die spontaan afvalt, waarna een klein litteken achter blijft. Het litteken kan lichter of donkerder dan de omgevende huid verkleuren. Zonblootstelling van een vers litteken kan bijdragen aan versterkte pigmentatie. Het is aan te raden nadat de wond is genezen en eventuele hechtingen zijn verwijderd het litteken tegen sterke zonblootstelling met bedekkende kleding of een zonnebrandcrème met hoge factor (>20) te beschermen. Sommige mensen neigen ertoe littekens te ontwikkelen die boven het huidniveau uitkomen (hypertrof litteken en keloid).
Na ovaal of excisie-biopt: zie uitleg onder kleine ingreep (doorlinken)

Bijzonderheden

Wij verzoeken u voor het afnemen van het biopt aan de arts te vermelden of u gebruik maakt van bloedverdunnende middelen zoals Ascal, Aspirine, Marcoumar, Acenocoumarol, Plavix, bekend bent met een stollingsstoornis, allergie (bruine pleister, jodium, antibiotikum) of een infectieuze virale aandoening.
Mocht tijdens de genezingsperiode het huidbiopsiegebied rood, dik en pijnlijk worden of wanneer de afscheiding gelig (pussend) wordt, dan bestaat de kans dat er een bacteriële ontsteking opgetreden is. In dat geval kunt u contact opnemen met uw behandelend arts. Buiten de openingstijden polikliniek en in het weekend: Centrale LUMC, vragen naar uw behandelend arts of naar de dienstdoende dermatoloog. Eventuele napijn zal over het algemeen slechts enkele uren duren. In geval van pijn kunt u het best Paracetamol 500 mg innemen.