Regeneratieve Geneeskunde
Regeneratieve geneeskunde is erop gericht om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die de eigen herstelfunctie van het lichaam beïnvloeden en naar wens aanzetten. Hierdoor wordt het eigen lichaamsvermogen om ziek weefsel en organen te genezen aangesproken. Dit kan op het niveau van organen, weefsels, cellen of moleculen. Ook het onderzoek met behulp van orgaan-op-een-chip-modellen, bijvoorbeeld gericht op gepersonaliseerde geneesmiddelontwikkeling, draagt hieraan bij.
Pionier in regeneratieve geneeskunde
Het LUMC is al meer dan een halve eeuw pionier in de regeneratieve geneeskunde, sinds we in 1965 de eerste Europese beenmergtransplantatie uitvoerden en in 1966 de eerste niertransplantatie. We lopen internationaal voorop in transplantaties van nieren en eilandjes van Langerhans bij patiënten met type 1 diabetes. In de toekomst hopen we met geavanceerde celtherapie diabetes type 1 en andere chronische aandoeningen te genezen zodat de patiënt onafhankelijk wordt van dagelijkse zorg. In onze Good Manufacturing Practice faciliteit in het Leiden Bio Science Park kunnen we het hele traject van grensverleggend, translationeel en toegepast onderzoek zelf uitvoeren.
Wij werken onder andere samen met RegMed XB (regenerative medicine crossing borders). In deze samenwerking leidt het LUMC twee van de drie kernonderwerpen (eindstadium nierfalen en diabetes). In de nabije toekomst geeft de Leiden Stamcel Faciliteit nieuwe impulsen voor dergelijk onderzoek.