Terugblik en Impressie OOR Leiden Opleidingssymposium: Bevlogen in Balans
21 juni 2022

Op donderdag 31 maart werd het OOR opleidingssymposium voor de tweede keer online gehouden. Het symposium bouwde voort op de gezamenlijke toekomstvisie van de verenigingen van arts-assistenten uit onze OOR: inzetten op bevlogenheid in plaats van burn-out. Het thema van dit jaar was dan ook Bevlogen in Balans.
Er waren 149 deelnemers uit de verschillende instellingen in onze regio. Tijdens het symposium was er, plenair én in de workshops, veel aandacht voor bevlogenheid, coaching, intervisie en het bewaren van balans (lees hier meer over de inhoud van de plenaire lezingen en workshops). Dit nodigde uit tot het delen van persoonlijke verhalen over coaching en het houden van balans door deelnemers.
Plenaire lezingen
Anne de Pagter (kinderarts, LUMC en Erasmus MC) vertelde over de missie van het Challenge en Support-programma: de patiëntenzorg verbeteren door professionele persoonlijke ontwikkeling van alle medische professionals vanzelfsprekend te maken en daarmee duurzaam bijdragen aan een veilige en stimulerende leer- en werkcultuur. Al meer dan 800 aios en supervisoren van ruim 15 verschillende ziekenhuizen hebben het programma doorlopen en gebruik gemaakt van individuele coachsessies met coaches met ervaring in het medische domein. Uit het wetenschappelijke onderzoek dat aan het programma is gekoppeld, blijkt dat ontwikkelingsgerichte coaching van aios en supervisoren uitputting en stress vermindert en werk-privé balans en (persoonlijke) hulpbronnen, zoals psychologisch kapitaal en zelf-compassie, versterkt. Een mooi pleidooi voor aandacht voor ontwikkelingsgerichte coaching.
Thomas Schok (chirurg, bestuurder VvAA) kwam vertellen over Zin in Zorg. Dit is een ander initiatief dat bijdraagt aan goede en veilige zorg door meer mentaal fitte dokters met meer tijd voor de patiënt en meer werkplezier op de werkvloer te krijgen. Hij vertelde over de verschillende challenges die door teams van jonge artsen zijn opgestart om een aantal veranderingen in de ziekenhuizen te bewerkstellingen: meer inspraak voor jonge artsen binnen hun zorginstelling, meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, ruimte aandacht voor de mens achter de dokter, en hervormen van de overwerkcultuur.
Impressie workshops
Tussen de beide plenaire lezingen waren er twee workshoprondes van ieder een uur. De deelnemers konden uit zes verschillende workshops kiezen.
R2C2-model voor feedback en coaching
Wat houdt het R2C2-model in en wat kan het bijdragen aan de opleidingspraktijk? Deze vraag stond centraal in de workshop ‘R2C2-model voor feedback en coaching’. Eerst bespraken we plenair de uitgangspunten van het model en vervolgens oefenden de deelnemers met het model in breakout rooms. Ten slotte kregen ze tips voor hoe ze het model in de praktijk kunnen gebruiken. Een peiling aan het einde van de workshop liet zien dat verreweg de meeste deelnemers van plan zijn om het model in de praktijk te gebruiken.
De (on)zin van promeveren: motiverend, must of ... keuze?
In deze workshop werd het standpunt van de Jonge Specialist over de (on)zin van promoveren gedeeld, met daarnaast de eerste uitkomsten uit wetenschappelijk onderzoek naar de motivaties voor een PhD traject en ambities voor toekomstig onderzoek van geneeskunde promovendi. Aan de hand van stellingen als ‘een gepromoveerde dokter haal je er zo uit’ bespraken deelnemers de meerwaarde van een promotietraject bij de selectie van (H)AIOS en voor het toekomstig functioneren als arts. Verschillende visies kwamen aan bod. Overall conclusie: een PhD kan voor intrinsiek gemotiveerde onderzoekers zeker waardevol zijn, maar zou niet als (impliciete) standaard voor iedereen moeten worden gebruikt. De discussie werd nog voortgezet in het plenaire deel van het programma: kennelijk leefde het thema bij de deelnemers.
Generatieverschillen
Op de werkvloer lopen verschillende generaties rond; soms lijken de verschillen groot, maar is dat wel zo? In deze workshop werd kennis gemaakt met de verschillende generaties op de werkvloer en wat kenmerkend voor hen is. Daarnaast benoemden deelnemers wat voor hen energiegevers en energievreters in het werk zijn. Hierdoor kwamen de deelnemers tot de conclusie dat er wellicht meer is wat verbindt dan verschilt.
Mindfulness
In deze workshop werd uitgelegd wat mindfulness is en welk wetenschappelijk bewijs er is voor op mindfulness gebaseerde interventies tegen stress bij zorgprofessionals. Ook werd er geoefend met een paar simpele mindfulness en meditatietechnieken (o.a. de bodyscan en chocolade-meditatie) om toe te passen.
Coaching voor artsen
Tijdens de uitoefening van het vak kan een arts tegen zaken aanlopen die belemmerend werken bij de professionele beroepsuitoefening. Het kan zinvol zijn dit met een coach te bespreken en te reflecteren op het handelen. In deze workshop werd uitleg gegeven wat coaching inhoudt en wat vragen zijn waarmee artsen bij een coach terecht kunnen. Ook werden een aantal gebruikte modellen (o.a. de drama-driehoek) uitgelegd en toegepast in kleine groepjes.
Zin in Zorg: vier kwartier vol werkplezier
In deze workshop werden de verschillende challenges van Zin in Zorg toegelicht en werden deelnemers uitgedaagd om elkaar te inspireren om werkplezier vast te houden of weer terug te vinden.