Behandelingen

Invriezen voor later

Bestraling en chemotherapie kunnen de vruchtbaarheid ernstig aantasten. Behandeling van kanker is erop gericht om (snel) delende cellen uit te schakelen. Soms lukt dit helaas niet zonder ook andere cellen te beschadigen. Als u een vruchtbaarheidsbedreigende behandeling moet ondergaan, bieden we u daarom de mogelijkheid om vooraf uw geslachtscellen en/of embryo’s in te laten vriezen voor later gebruik. In het Vruchtbaarheidscentrum LUMC hebben we verschillende mogelijkheden om uw vruchtbaarheid voor langere tijd te bewaren.

Invriezen van sperma

Door zaadcellen in te vriezen en te bewaren bij een zeer lage temperatuur is het mogelijk om op een (veel) later tijdstip aan een kinderwens te voldoen. Omdat de hoeveelheid ingevroren zaad beperkt is, zal er hiervoor vrijwel altijd een IVF- of ICSI-behandeling nodig zijn.

Lees meer over het invriezen van sperma voor later gebruik.
Voor meer informatie en het Informed Consent kunt u het bestand Informed consent invriezen van semen downloaden.

Invriezen van eicellen

Met hormonale stimulatie brengen we meerdere eiblaasjes (follikels) in één keer tot ontwikkeling. De eicellen in deze blaasjes kunnen we vervolgens voor een langere periode bewaren. We gebruiken hiervoor een nog jonge techniek, waarbij we de eicellen zo snel invriezen, dat we de vorming van schadelijke ijskristallen voor zijn. Met behulp van ICSI kunnen we de eicellen die goed ontdooid zijn later bevruchten.

Lees meer over invriezing (vitrificatie) van eicellen.
Voor meer informatie en het Informed Consent kunt u het bestand Informed consent vitrificeren (invriezen) van eicellen downloaden. 

Invriezen van embryo's na IVF/ICSI

De eicellen uit de gestimuleerde follikels bevruchten we in ons laboratorium met de zaadcellen van uw partner. De embryo’s die zo ontstaan, bewaren we in vloeibare stikstof. Als de behandeling van uw ziekte is afgerond, kunnen de embryo’s weer ontdooid en terugplaatst worden.

Voor meer informatie en het Informed Consent kunt u het bestand Informed consent invriezen embryo’s en patiënteninformatie downloaden.

IVF/ICSI-behandeling in het LUMC: invriezen

Invriezen van eierstokweefsel

Bij deze experimentele behandeling wordt een van uw eierstokken via een kijkoperatie verwijderd en in kleine stukjes ingevroren. Nadat uw oncologische behandeling is afgerond, kunnen we deze stukjes terugplaatsen in de overgebleven eierstok. Als het teruggeplaatste eierstokweefsel levensvatbaar is, komt de menstruatie weer op gang en kunt u op een natuurlijke manier zwanger worden. Om de slagingskans te verhogen is soms een IVF-behandeling nodig.

Voor meer informatie en het Informed Consent kunt u het bestand Informed consent invriezen en terugplaatsen van eierstokweefsel om de eierstokfunctie te bewaren downloaden.