Aangezichtschirurgie

Onze zorg

De aangezichtschirurgie houdt zich bezig met de behandeling en (cosmetisch) herstel van het aangezicht, bijvoorbeeld bij verlamming, verminking en tumoren. De aangezichtschirurgie in het LUMC behoort tot de meest ervaren in Nederland. Jaarlijks opereren wij een groot aantal patiënten met vaak complexe afwijkingen van de uitwendige neus (rhinoplastiek). De nadruk ligt hierbij op ademhalingsklachten of misvorming, welke aangeboren kan zijn maar veelal veroorzaakt is door een ongeval, ziekte, of een eerdere operatie. Daarnaast concentreren wij ons op de diagnose en behandeling van mensen met een aangezichtsverlamming.

Diagnose

Elke donderdag zien wij nieuwe patiënten uit het hele land. Onze polikliniek bevindt zich op H2-Q. Als u via de hoofdingang binnenkomt neemt u de roltrap en gaat bovenaan rechtsaf. Daar vindt u rechts de wachtkamer en de balie van de polikliniek KNO.

Om uw probleem goed in beeld te brengen worden er vrijwel altijd lichtfoto’s gemaakt voordat u het gesprek met uw arts voert. Het totale consult neemt ongeveer 60 minuten in beslag.

Neus-chirurgie wordt niet standaard door uw verzekeraar vergoed. Wij zullen, indien van toepassing, een aanvraag voor u indienen. Gemiddeld duurt deze procedure 6 tot 8 weken. Voor nadere informatie verwijzen wij u naar de werkwijzer van de VAGZ. Nadat u bent goedgekeurd kan het nog 12 maanden duren voordat u geopereerd wordt.

Als er sprake is van een aangezichtsverlamming zullen wij nagaan of het nodig is verdere diagnostiek in te zetten, zoals bloedonderzoek, een MRI en soms spieronderzoek. In veel gevallen zal er een oogarts en soms ook een neurochirurg of plastisch chirurg bij de diagnose betrokken worden.

Behandeling

De meeste operaties vinden, mits uw gezondheid het toestaat, in dagbehandeling plaats op afdeling J8. Woont u meer dan 1 uur rijden van het LUMC, dan adviseren wij u om 1 nacht in de regio te overnachten. Een neusoperatie is ongemakkelijk maar doorgaans niet pijnlijk, en er worden geen neustampons gebruikt. Gedurende de eerste 48 uur zijn de meest gehoorde klachten: zwelling rondom de ogen en het lekken van bloed uit de neus.

Nazorg

Goede nazorg is essentieel voor een goed operatieresultaat. Wij zien daarom vrijwel alle patiënten de dag na de operatie terug om de wond te inspecteren, en extra instructies te geven. Na 7 dagen worden hechtingen en, indien van toepassing, het neusspalkje, verwijderd. Het totale herstel kan tot een jaar duren.

Wetenschappelijk onderzoek

Wij participeren aan onderzoek naar de samenhang tussen mimiek en de verwerking van emotionele informatie bij patiënten met een eenzijdige aangezichtsverlamming (Penvoerder Prof. G. Semin, UU).