Hoe werkt postmortale orgaandonatie?

Voordat u een oproep krijgt voor een transplantatie, begeleiden onze transplantatiecoördinatoren de orgaandonatie van een overleden donor. Janneke Vervelde, transplantatiecoördinator in het LUMC  vertelt hoe deze procedure precies verloopt.

“Als transplantatiecoördinator in het LUMC heb ik  vooral te maken met orgaandonatie. Wij komen meestal op de Intensive Care van het LUMC of een ander ziekenhuis wanneer de arts orgaan (en weefsel)donatie heeft besproken met nabestaanden. De patiënt is niet meer te behandelen en zal gaan sterven. Een van onze belangrijkste taken is dat nabestaanden goede uitleg krijgen over de procedure en emotioneel ondersteund worden in alles wat zij op dit moeilijke moment moeten ondergaan. Er moet op een heel verdrietig moment nog veel gebeuren met de donor. Dit doen we zodat de  transplantatie artsen goed inzicht krijgen in de medische geschiktheid van de organen. We voeren dan bijvoorbeeld bloedonderzoeken uit, maken röntgenfoto’s en echo’s van de organen. Ook wordt er gekeken of de donor in het verleden virusinfecties heeft gehad, veel rookte of alcohol heeft gebruikt. 

Als de transplantatiecoördinator alle gegevens heeft verzameld, sturen we de informatie op naar Eurotransplant. Zij maken  de beste match en kijken  ook naar de wachttijd. Zo weten we dat het om een eerlijke keuze gaat. Dit gaat altijd anoniem. 

Het Zelfstandig Uitname Team

Na voorbereiding op de Intensive Care, die wel zes tot acht uur kan duren, wordt de operatie gepland. Deze wordt zorgvuldig uitgevoerd door een operatieteam wat hiervoor speciaal is opgeleid: het Zelfstandig Uitname Team (ZUT). Het LUMC heeft een eigen ZUT dat landelijk samenwerkt met de andere teams. De teams kunnen opereren in het LUMC, maar ook in andere ziekenhuizen. De transplantatiecoördinator heeft een belangrijk aandeel in de organisatie en uitvoer van de operatie. Zo zorg ik ervoor dat de organen worden schoongespoeld met een koude vloeistof. Ook is het van belang dat de organen zo snel mogelijk wordt vervoerd naar het ziekenhuis waar de patiënt zal worden geopereerd. Soms is het zelfs noodzakelijk om een vliegtuig in te zetten.

Contact met de nabestaanden

Zes tot acht weken na de donatie horen wij van de arts of verpleegkundige uit het transplantatieziekenhuis of de transplantaties geslaagd zijn. Het is heel waardevol dat  we deze informatie mogen delen met de nabestaanden van de donor. Dit gebeurt telefonisch, met een brief en soms met een huisbezoek. De familie wordt namens de ontvangers bedankt voor hun moed, waardoor soms wel zes mensen zijn geholpen.”

In de video 'Beste donor, bedankt' vertelt patiënt Jan Mul waarom hij besloot om een dankbrief te schrijven. 

'Donatie is een gift'

Neuroloog-intensivist Jacinta Maas voert in het LUMC Transplantatie Centrum regelmatig donatieprocedures uit. 
Een interview met haar over haar werk leest u in het artikel van het Nabestaanden Contact.