Nier doneren

Als u weer naar huis gaat

Bij ontslag krijgt u eventueel een recept voor medicijnen mee die we u in het ziekenhuis gaven. Bovendien maken we een poliafspraak voor over twee of drie weken bij de verpleegkundig specialist nierdonatie. Ook krijgt u leefregels mee en een instructie voor thuis.

Weer thuis 

Na de operatie kunt u uw dagelijkse activiteiten thuis langzaam maar zeker weer oppakken. Onderschat de ongemakken en vermoeidheid in het begin niet, maar als u het rustig aan doet, zult u merken dat u geleidelijk aan meer kan. Afhankelijk van uw klachten mag u steeds meer doen. We adviseren u wel om de eerste zes weken na de operatie niet intensief te sporten of zwaar te tillen. 

Wondverzorging 

U hoeft zelf verder niets aan de wond te doen. De hechtingen zijn oplosbaar, dat betekent dat zij niet verwijderd hoeven te worden. Indien de wond nog wat viezigheid afscheidt, is het goed om dagelijks de douchekop op de wondjes te zetten om ze mooi schoon te spoelen. U mag de wond blootstellen aan de lucht.

Afspraken 

Als u tot een week na ontslag vragen of problemen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek niertransplantatie (tel 071-5263796), na kantooruren kunt u bellen met verpleging op de afdeling van het Transplantatie Centrum (tel 071-5264714).

Twee tot drie weken na ontslag uit het ziekenhuis komt u voor controle bij de verpleegkundig specialist. U zal dan ook bloed moeten laten prikken. Vervolgens komt u na twee à drie maanden nogmaals bij de transplantatiechirurg en de verpleegkundig specialist.

Als alles goed blijft gaan, komt u uiteindelijk eenmaal per jaar terug naar de polikliniek Nierziekten en in een later stadium eenmaal per twee jaar. De nacontroles van levende donoren worden uitgezonderd van het verplichte eigen risico van de verzekeraar wanneer ze door de nefroloog plaatsvinden. Dit betekent dat nacontroles in het ziekenhuis niet ten koste gaan van uw eigen risico en volledig worden vergoed door de verzekeraar.