Leven na een transplantatie

Seksualiteit na een transplantatie

Na de transplantatie blijven seksuele contacten mogelijk. U hoeft zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele beschadigingen.

Mannen en vrouwen ervaren na de transplantatie vaak een toename van hun libido en seksuele activiteit. Bij een deel van hen verbetert de vruchtbaarheid. Bij getransplanteerde mannen is er geen verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij nakomelingen.

Zwangerschap

Na een transplantatie behoort zwangerschap in principe tot de mogelijkheden. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo raden we een zwangerschap in het eerste jaar na transplantatie af. Als bij vrouwen het getransplanteerde orgaan goed functioneert, komt de menstruele cyclus soms binnen enkele maanden terug, meestal uiterlijk binnen een jaar. Daarom is het voor vrouwen belangrijk om snel na transplantatie te starten met anticonceptie door de sub-30 pil, condooms en/of pessarium. Het spiraaltje geeft een verhoogde kans op infectie en door uw afweeronderdrukkende medicatie is het mogelijk minder effectief. 

Als u na dit eerste jaar zwanger wilt worden, moeten we bepaalde medicijnen tijdig vervangen door andere omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren vrucht. Bij een kinderwens is overleg met uw arts op de polikliniek daarom noodzakelijk.