Leven na een transplantatie

Reizen na een transplantatie

Reizen na een transplantatie is in principe mogelijk. Omdat we uw getransplanteerde orgaan in de periode na een transplantatie heel regelmatig controleren, is het niet verstandig om gedurende het eerste halfjaar naar het buitenland op vakantie te gaan. Als u dat toch wilt, kunt u dit overleggen met uw arts op de polikliniek. Verre reizen kunt u het beste pas na een jaar maken.

Tip 1 – Raadpleeg een specialist

Bezoek een gespecialiseerd vaccinatiecentrum voor u een reisbestemming uitkiest. De experts daar kijken welke vakantiebestemmingen voor u geschikt zijn. Gebieden met een hoge infectiekans op gele koorts worden meestal afgeraden. 

Tip 2 – Check ruim van tevoren of de vaccins aanslaan

Na de transplantatie slikt u medicijnen die voorkomen dat uw nieuwe orgaan wordt afgestoten. De medicatie remt echter ook de reactie van uw afweersysteem op vaccins. Hierdoor kan het zijn dat er na vaccinatie minder of zelfs geen bescherming optreedt. Laat daarom tijdig bij een specialist controleren of de vaccins aanslaan.

Tip 3 – Bereid u voor op mogelijke problemen in het buitenland

Voor u vertrekt is het verstandig om een Engelstalige samenvatting van uw medische geschiedenis op te vragen bij uw behandelend arts. Vraag uw arts ook wat uw reisgenoten kunnen doen als er problemen optreden. Vergeet daarnaast niet het nummer van uw behandeld arts mee te nemen. Bij medische problemen moet u hem of haar namelijk altijd als eerste bellen.  Let erop dat u voldoende medicatie meeneemt. Neem extra medicijnen mee, genoeg voor twee weken. Bewaar uw medicatie niet in dezelfde koffer en zorg dat u medicatie voor minimaal een week in uw handbagage stopt.

Tip 4 – Sluit een goede reisverzekering af

Zorg voor een goede reisverzekering aangevuld met een repatriëringsverzekering. Dit voorkomt achteraf financiële problemen wanneer u eerder moet terugvliegen vanwege ziekte.

Tip 5 – Handel snel bij diarree 

Let op vakantie goed op uw voeding en watergebruik. Het water uit de kraan is niet overal drinkbaar, waardoor u risico loopt op diarree en legionella. Na een toiletbezoek wast u uw handen. Het gebruiken van handalcohol na het handen wassen verkleint de kans op darm- en luchtweginfecties. Mocht u toch diarree krijgen, dan is het belangrijk om op tijd te stoppen met bepaalde medicatie zoals diuretica en angiotensine-remmers. Daarnaast moet u voldoende drinken en starten met een antibioticakuur om de diarree zo snel mogelijk te stoppen.

Tip 6 – Bescherm je tegen de zon 

Wanneer u afweeronderdrukkende medicatie gebruikt, is de kans op hardnekkige huidwratjes en huidkanker groter na blootstelling aan de zon. Zorg daarom voor maximale bescherming: blijf uit de zon, gebruik een factor 50-zonnebrandcrème en draag UV-werende kleding.

Tip 7 – Blijf altijd alert, ook na je reis

Sommige reizigers zijn na hun verblijf (vooral in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Oost Azië) tijdelijk drager van darmbacteriën die ongevoelig zijn voor meerdere antibiotica. Heeft u last van koorts in de eerste zes maanden na terugkomst? Zoek dan contact met uw behandelend arts.

Tip 8 – Pas op voor de (malaria)mug!

Draag zoveel mogelijk bedekkende kleding en smeer lichaamsdelen goed in met insectwerende middelen waar minimaal 30% DEET in verwerkt is. Gebruik in de slaapkamer een klamboe.

Tip 9 – vermijd risicovolle activiteiten

Voorbeelden van activiteiten die u beter niet kunt doen zijn: grotten bezoeken, veel over stoffige wegen rijden, zwemmen in open water en op de bromfiets zonder helm.

Tip 10 – Blijf alert in de eerste zes maanden na je reis

Sommige reizigers zijn na hun verblijf (vooral in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Oost Azië) tijdelijk drager van darmbacteriën die ongevoelig zijn voor meerdere antibiotica. Daarom is het belangrijk om bij koorts tijdens de eerste zes maanden na terugkeer contact te zoeken met uw behandelend arts.

Video Reizen na een transplantatie

Patiënt Glenn Gulzar vertelt in een video in het e-book 'Leven na een transplantatie' waar hij tegenaan liep tijdens zijn eerste grote reis naar Thailand.