Leven na een transplantatie

Leefstijl na een transplantatie

We willen zorgen dat u na een transplantatie zo fit en gezond mogelijk blijft. Daarom geven we u enkele belangrijke leefadviezen.

Alcohol en roken

We raden u af om veel alcohol te drinken na een transplantatie. Ook kunt u het beste stoppen met roken. Onderzoek toont aan dat roken een verhoogde kans geeft op hart- en vaatziekten. Roken kan er ook aan bijdragen dat uw getransplanteerde orgaan minder lang meegaat.

Dieren

Omdat uw weerstand lager is door uw medicatie, hoort u zo hygiënisch mogelijk om te gaan met huisdieren en paarden. Vraag anderen om klusjes zoals het verschonen van de kattenbak te doen en gebruik anders handschoenen. Ook als u graag in de tuin werkt zijn handschoenen aan te raden vanwege de uitwerpselen van katten die u kunt tegenkomen. 

Vogels vormen een risico door de bacteriën die ze mogelijk bij zich dragen. Deze kunnen u een infectie bezorgen. Als een dier u bijt, krabt of steekt, ga dan meteen naar uw huisarts of neem contact op met uw behandelend arts van het LUMC. Deze zal u dan een antibioticakuur voorschrijven.  

Sauna

Vanwege uw verminderde weerstand kunt u het eerste halfjaar na transplantatie beter geen sauna bezoeken. Vraag daarna eerst aan uw arts of saunabezoek voor u aan te raden is.

Sporten

Sporten na een transplantatie is heel goed. Meer informatie leest u op de pagina Sporten na een transplantatie.

Voeding

Na een transplantatie speelt goede voeding een belangrijke rol. Meer informatie leest u op de pagina Voeding na een transplantatie.