Patiënt en zorg

De afdeling Parasitologie is een nationaal expertisecentrum voor de diagnostiek en behandeling van parasitaire infecties en tevens nationaal referentie laboratorium.

Wij hebben een bijzondere expertise in de diagnostiek en behandeling van parasitaire aandoeningen zoals malaria, schistosomiasis, echinococcose en giardiasis. Via de tropenpoli worden ook minder frequent voorkomende parasitaire aandoeningen behandeld zoals leishmaniasis, strongyloides, tungiasis en Entamoeba histolytica infecties.  

Patiënten

Parasitaire infecties kunnen zeer uiteenlopende klachten geven. Bovendien is het vóórkomen van parasieten vaak erg afhankelijk van lokale factoren, zoals het klimaat, geografie en de aanwezigheid van tussengastheren. Als u denkt dat u een parasitaire infectie  hebt, is het van belang om dit door een arts te laten beoordelen. In eerste instantie is dit uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar het tropenspreekuur van de polikliniek infectieziekten, telefonisch of via Zorgdomein. De polikliniek is op werkdagen geopend en te bereiken op 071-5261850.

  • Spreekuur op afspraak: vrijdag 8:30 – 12:00 uur
  • Spoedspreekuur : iedere werkdag op afspraak

Reizigers en vaccinatie

Gaat u binnenkort op reis naar de tropen of subtropen en wilt u advies over vaccinaties, anitmalariamiddelen of andere beschermende maatregelen? Of hebt u vragen over vaccinaties bij gezondheidsproblemen of afweerstoornissen? U kunt op werkdagen terecht op de vaccinatiepolikliniek

Deelname aan klinisch onderzoek

Binnen de afdeling Parasitologie worden diverse klinische onderzoeken uitgevoerd met proefpersonen op het gebied van parasitaire infecties. Deze onderzoeken richten zich op de ontwikkeling van betere testen en de behandeling of vaccinontwikkeling voor (tropische) parasieten.
Voor actuele informatie over de nieuwe vaccins die wij ontwikkelen en testen, ga naar www.vaccinonderzoek.nl Daarnaast is de afdeling parasitologie actief binnen het centrum voor gecontroleerde infecties. Meer informatie over de onderzoeken die binnen het centrum voor gecontroleerde infecties uitgevoerd worden.