Patiënt en zorg

De afdeling Parasitologie is een nationaal expertisecentrum voor de diagnostiek en behandeling van parasitaire infecties en tevens nationaal referentie laboratorium.

Wij hebben een bijzondere expertise in de diagnostiek en behandeling van parasitaire aandoeningen zoals malaria, schistosomiasis, echinococcose en giardiasis. Via de tropenpoli worden ook minder frequent voorkomende parasitaire aandoeningen behandeld zoals leishmaniasis, strongyloides, tungiasis en Entamoeba histolytica infecties.  

Patiënten

Parasitaire infecties kunnen zeer uiteenlopende klachten geven. Bovendien is het vóórkomen van parasieten vaak erg afhankelijk van lokale factoren, zoals het klimaat, geografie en de aanwezigheid van tussengastheren. Als u denkt dat u een parasitaire infectie  hebt, is het van belang om dit door een arts te laten beoordelen. In eerste instantie is dit uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar het tropenspreekuur van de polikliniek infectieziekten, telefonisch of via Zorgdomein. De polikliniek is op werkdagen geopend en te bereiken op 071-5261850.

  • Spreekuur op afspraak: vrijdag 8:30 – 12:00 uur
  • Spoedspreekuur : iedere werkdag op afspraak

Reizigers en vaccinatie

Gaat u binnenkort op reis naar de tropen of subtropen en wilt u advies over vaccinaties, anitmalariamiddelen of andere beschermende maatregelen? Of hebt u vragen over vaccinaties bij gezondheidsproblemen of afweerstoornissen? U kunt op werkdagen terecht op de vaccinatiepolikliniek

Deelname aan klinisch onderzoek

Binnen de afdeling Parasitologie worden diverse klinische onderzoeken uitgevoerd met proefpersonen op het gebied van parasitaire infecties. Deze onderzoeken richten zich op de ontwikkeling van betere testen voor parasitaire aandoeningen en de ontwikkeling van vaccins voor diverse (tropische) parasieten. 

Alle klinische onderzoeken worden uitgevoerd op de vaccinatiepoli LUMC. Voor een actueel overzicht en meer informatie over de huidige onderzoeken verwijzen wij u naar de website van de vaccinatiepoli.

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van de mogelijkheden om aan klinisch onderzoek mee te doen? Meld u zich dan hier aan. U krijgt dan een melding via email zodra wij vrijwilligers zoeken voor een studie.