Patiëntenfolder

Giardia

Giardiasis is een ziekte veroorzaak door de parasiet Giardia intestinalis (ook wel genoemd lamblia). De parasiet hecht zich met een zuignap vast aan de wand van de dunne darm. De cysten van Giardia worden met de ontlasting uitgescheiden. 
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Parasitologie.

Onze zorg

Wat is Giardia?

Waar komt giardiasis voor?

Giardiasis komt wereldwijd heel veel voor, met name in tropische gebieden, maar ook Nederland zien we regelmatig infecties, voornamelijk bij kinderen. 

Verschijnselen

De klachten die mensen krijgen van Giardia lopen heel erg uit een. Sommige mensen hebben er helemaal geen last van, anderen krijgen (langdurig) diarree. Bij kinderen kan slecht groeien of soms gewichtsverlies soms ook een uiting zijn van giardiasis. Met name mensen met een slechte afweer door bijvoorbeeld HIV of door specifieke genetische afwijkingen , kunnen zeer langdurige klachten krijgen.

Oorzaak

Besmetting met de Giardia parasiet gebeurt door het opeten van de cyste die door een ander mens of dier wordt uitgescheiden. Dit kan door bijvoorbeeld het drinken van met cysten besmet water, of door het zwemmen in besmet water. Bij kinderen kan door slechte hygiëne ook directe besmetting plaats vinden.

Diagnose

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan gesteld worden door het aantonen van de parasiet in de ontlasting. Dit kan door middel van microscopie of door het aantonen van DNA van de parasiet door middel van moleculaire detectietechnieken (PCR).

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Giardiasis hoeft niet altijd te worden behandeld. Soms gaat de infectie vanzelf over. Bij mensen met veel klachten of met afweerstoornissen, kan een Giardia infectie behandeld worden met een medicijnen zoals metronidazol.