Algemene informatie over Interne geneeskunde

De interne geneeskunde houdt zich bezig met bijna alle organen van het lichaam. Ziekten die de internist behandelt zijn onder meer: nierziekten, bloedziekten, infectieziekten, maag-, darm- en leverziekten, kanker, en ziekten die met uw hormonen en stofwisseling te maken hebben. Een internist heeft ook kennis van longaandoeningen en hartziekten.

Door zijn brede basiskennis kijkt de internist verder dan 1 orgaan. De internist behandelt niet alleen specifieke ziekten maar ook als niet duidelijk is wat er met u aan de hand is, wordt u verwezen naar een internist. Die probeert de oorzaak van uw klachten te achterhalen.

Na de diagnose adviseert de internist u een behandeling. Een groot gedeelte van onze zorg gebeurt op de polikliniek maar het kan zijn dat u zo ziek bent dat u opgenomen moet worden op een van onze afdelingen of dat u gezien moet worden op de spoedeisende hulp.  De internist kan u doorverwijzen naar een andere medisch specialist, zoals een chirurg of longarts, of de behandeling weer overdragen aan uw huisarts.  De internist blijft echter vaak bij uw behandeling betrokken en houdt het overzicht, zeker als u meerdere specialisten bezoekt.  Wij proberen altijd een behandelplan op maat te maken.

Deelgebieden

Internisten houden zich dus bezig met veel verschillende ziekten. Daarom specialiseren de meesten van hen zich verder in een deelgebied van de Interne Geneeskunde.
Bij het LUMC zijn de volgende deelgebieden aanwezig: 

Het LUMC verzorgt ook de opleiding tot internist en een deel van de algemene opleiding tot arts. Tijdens uw behandeling ziet u daarom vaak artsen-in-opleiding of coassistenten die werken onder begeleiding van een specialist.

 

 

 

"We moeten alle medewerkers gunnen dat ze onderwijs mogen geven"

Dr. Onno Meijer, 
Associate Professor Endocrinologie/Voorzitter uitvoerend orgaan Bachelor opleiding Geneeskunde

 

"Here I can follow my passion for protein chemistry and develop innovative therapies for bleeding issues"

Dr. Mettine Bos
Assistant Professor Trombose en Hemostase

 


"Je moet als internist vaak puzzelen om tot de goede diagnose te komen. Goed naar de patiënt luisteren is essentieel om de juiste diagnose te kunnen stellen en iemand goed te kunnen behandelen."

Dr. Ingrid Jazet, internist Hoofd Polikliniek Interne Geneeskunde