Niertransplantatie

Ons onderzoek

Het LUMC is een kenniscentrum waar veel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar betere diagnostiek, behandeling en zorg voor onze patiënten. Hierdoor verbeteren onze resultaten continu, ook bij niertransplantaties.

Geneesmiddelenstudies

Onderzoekers van het LUMC bestuderen continu welke bestaande medicijnen afstoting na transplantatie het beste helpen voorkomen. In zogeheten trials onderzoeken ze welke combinatie van medicijnen in welke fase de beste balans geeft tussen werking en bijwerking. Samen met de apotheek doen we onderzoek hoe de afweeronderdrukkende medicijnen precies in uw lichaam worden opgenomen, zodat we optimale doseringsadviezen kunnen geven. Ook kijken we met de apotheek hoe patiënten in de toekomst thuis hun medicijnspiegels kunnen meten met een vingerprik.

Voorspellend onderzoek: biomarkers en Biobank

Bij het LUMC wordt ook onderzoek verricht naar nog niet ontdekte stofjes in bloed en urine (biomarkers) die acute of chronische afstoting, bijwerkingen of complicaties bij een transplantatie kunnen voorspellen. Hiervoor zetten we een Biobank op. We zullen u vragen of u wilt bijdragen aan de Biobank van de afdeling transplantatie. Dit houdt in dat af en toe wat extra urine en bloed bij u wordt afgenomen op momenten dat u al in het LUMC bent. Er wordt onder andere gekeken of er biomarkers zijn die voorspellen of een transplantatie goed of minder goed zal verlopen bij bijvoorbeeld oudere ontvangers.

Mechanistisch onderzoek naar complicaties van transplantatie

Er wordt zowel klinisch (met patiënten) als basaal (in het laboratorium) wetenschappelijk onderzoek verricht naar het voorkómen van complicaties na transplantatie. Hierbij kunt u denken aan complicaties zoals hart- en vaatziekten, het vertraagd op gang komen van een donornier en virusinfecties waarvoor nog geen behandeling bestaat. Ook ontrafelen onderzoekers de mechanismen achter diabetes die optreedt na de transplantatie en nieuwe behandelingen daarvoor. Omdat we niet altijd weten waarom bepaalde complicaties precies ontstaan, is deze kennis nodig om nieuwe behandelingsmogelijkheden te ontdekken.

Ervaringsonderzoek: zelfmanagement en e-health

Er wordt klinisch en psychologisch onderzoek verricht naar zelfmanagement van patiënten. We kijken bijvoorbeeld hoe u het online LUMC patiëntportaal ervaart en wat uw ervaringen zijn bij het zelfmanagen van een eventuele ziekte. Daarnaast vragen we u middels PROMs ( PROMs in de zorg) hoe u uw gezondheid en kwaliteit van leven ervaart, zodat dit kan worden meegenomen in uw behandeling. Om de zorg te verbeteren willen we de resultaten van grotere groepen patiënten op wetenschappelijke wijze analyseren. Deze studie heet de positive-XS studie ( PROMs Positive XS). 

Kwaliteit van donornier

Nederland vergrijst en ook de gemiddelde nierdonor wordt steeds ouder. Voor onze onderzoekers is het een uitdaging om met nieuwe machineperfusietechnieken de conditie van de donornier voor transplantatie zo optimaal mogelijk te houden of zelfs te verbeteren. Het LUMC heeft een speciale machineperfusiekamer (OPR) om de conditie van organen te optimaliseren.

Stamcelonderzoek en regeneratieve geneeskunde

Hoewel een het kweken van een nieuwe nier uit eigen cellen nog toekomstmuziek is, loopt het LUMC hierin voorop in het onderzoek hiernaar. We hopen dat transplantatie in de verre toekomst niet meer nodig is. In Leiden is een van de belangrijkste samenwerkingsverbanden op het gebied van zogeheten regeneratieve geneeskunde aanwezig. Ons transplantatiecentrum werkt hier nauw mee samen. Op dit moment doen we al klinische studies met eigen stamcellen, zogeheten mesenchymale stamcellen. Ze voorkomen littekenvorming in de nier en kunnen de afweer op een meer natuurlijke manier onderdrukken, zodat een kleinere hoeveelheid afweeronderdrukkende medicijnen nodig is.