Glioom (hersentumor)

Onze zorg

Een glioom is een hersentumor die ontstaat uit de steuncellen van de hersenen. De hersentumor heeft ingrijpende gevolgen en gaat met allerlei klachten gepaard. Daarom is het extra van belang dat u wordt behandeld door ervaren en betrokken medisch specialisten. In het LUMC is de kennis en kunde in huis om deze zorg te leveren.

Waarom u bij ons in goede handen bent

In of bij de hersenen kunnen verschillende tumoren ontstaan. Als dit gebeurt, spreken we van een primaire hersentumor. Een glioom is de meest voorkomende vorm van een primaire hersentumor. Toch komen gliomen relatief weinig voor: de aandoening wordt jaarlijks bij zo’n 1200 mensen vastgesteld. Gliomen zijn meestal nog niet te genezen. Wel kunnen we de groei van de tumor afremmen en eventuele klachten verminderen.

Multidisciplinair team

Het behandelen van een glioom is teamwerk. Daarom werken artsen van verschillende specialismen samen om een diagnose te stellen, een behandelplan te maken en een behandeling uit te voeren. Het team bestaat uit onder meer neuro-oncologen, neurochirurgen en radiotherapeuten.

Samenwerking Haaglanden Medisch Centrum (HMC)

Het LUMC werkt nauw samen met het Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Dit ziekenhuis is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) benoemd tot erkend expertisecentrum op het gebied van gliomen. Door deze samenwerking is het mogelijk om bij u zo snel mogelijk een diagnose te stellen én u de beste behandeling te bieden. Het operatief verwijderen van een glioom gebeurt doorgaans in het HMC en de overige behandelingen krijgt u zo dicht mogelijk bij uw woonplaats.

Wetenschappelijk onderzoek naar gliomen

Het LUMC is een universitair medisch centrum waar veel onderzoek wordt gedaan. Gliomen zijn op dit moment nog niet te genezen. We doen veel onderzoek naar de ziekte om deze beter te begrijpen. Zo kijken wij onder meer naar nieuwe behandelmethoden en naar hoe goed de huidige behandelingen werken. Aan sommige onderzoeken kunt u zelf meedoen. Daarover zult u worden geïnformeerd door uw behandelaar. 


Wat is een glioom?
Wat zijn de symptomen van een glioom?
Wat is de oorzaak van een glioom?