Eierstokkanker (ovariumcarcinoom)

Onze zorg

Eierstokkanker komt in Nederland niet veel voor. Ieder jaar krijgen ongeveer 1200 patiënten te maken met deze vorm van kanker, die ook wel bekend staat als ovariumcarcinoom. De ziekte wordt vaak in een laat stadium ontdekt, waardoor het van extra belang is dat u wordt behandeld door ervaren en betrokken medisch specialisten. In het LUMC is de kennis en kunde in huis om deze zorg te geven.

Expertisecentrum eierstokkanker

Het LUMC is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkend als expertisecentrum voor eierstokkanker. Dat betekent dat u in Leiden wordt geholpen door ervaren en gespecialiseerde experts op het gebied van eierstokkanker.

Multidisciplinair team

Als u een behandeling voor eierstokkanker ondergaat in het LUMC, bent u in handen van een gynaecoloog-oncoloog. Dat is een gynaecoloog die zich heeft gespecialiseerd in de zorg bij kanker. Dit is uw regievoerend arts. De gynaecoloog-oncoloog werkt nauw samen met een multidisciplinair team, bestaande uit specialisten van verschillende afdelingen zoals een klinische geneticus, een radioloog en een radiotherapeut. Samen zoeken ze naar een behandeling die op uw situatie is afgestemd.

Zo houden we er bij de behandeling van eierstokkanker rekening mee of u een kinderwens heeft. We willen er namelijk alles aan doen om die wens nog steeds mogelijk te maken. Soms komt u onze specialisten tegen en soms werken ze vooral achter de schermen. De gynaecoloog-oncoloog is uw vaste aanspreekpunt, zodat het voor u altijd duidelijk is met wie u contact kunt opnemen bij vragen of zorgen.

Wetenschappelijk onderzoek naar eierstokkanker

Via wetenschappelijk onderzoek proberen we steeds meer te leren over eierstokkanker. Daar is een groot aantal afdelingen van het LUMC bij betrokken. We doen onder meer onderzoek naar hoe de ziekte nog beter is te behandelen en hoe de erfelijke variant van eierstokkanker ontstaat. Aan sommige onderzoeken kunt u zelf meedoen. Daarover zult u worden geïnformeerd door uw behandelaar.


Wat is eierstokkanker?
Wat zijn de symptomen van eierstokkanker?
Wat is de oorzaak van eierstokkanker?