Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom)

Onze zorg

Baarmoederhalskanker komt in Nederland niet vaak voor. Ieder jaar krijgen ongeveer 750 vrouwen deze vorm van kanker, die ook wel bekend staat als cervixcarcinoom. Meestal is de ziekte goed te behandelen, maar zelfs dan kan de impact groot zijn. Onze betrokken specialisten helpen u daarom die gevolgen zo beperkt mogelijk te houden. Door u uitgebreid te begeleiden, snel duidelijkheid te geven en u met de nieuwste methoden te behandelen.

Expertisecentrum baarmoederhalskanker

In de zomer van 2015 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de eerste groep expertisecentra voor zeldzame aandoeningen in Nederland erkend. Het LUMC is daarbij erkend als expertisecentrum voor baarmoederhalskanker. Dat betekent dat u in Leiden wordt geholpen door experts op het gebied van baarmoederhalskanker die hun uiterste best doen om u de best mogelijke zorg te bieden.   

Eerste consult bij de gynaecoloog-oncoloog

Multidisciplinair team

Zowel tijdens de onderzoeken als de behandeling bent u in handen van een gynaecoloog die zich heeft gespecialiseerd in zorg bij kanker en daarom ook wel gynaecoloog-oncoloog wordt genoemd. Dit is uw regievoerend arts. De gynaecoloog-oncoloog werkt samen met een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit specialisten van verschillende afdelingen die samen naar een behandeling zoeken die heel gericht op uw situatie is afgestemd. Soms komt u deze specialisten tegen en soms werken ze vooral achter de schermen. De gynaecoloog-oncoloog is uw vaste aanspreekpunt, zodat het voor u altijd duidelijk is met wie u contact kunt opnemen bij vragen of zorgen. 

Baarmoeder besparende behandeling

Bij de behandeling van baarmoederhalskanker wegen we altijd mee of u nog een kinderwens hebt. We willen er namelijk alles aan doen om die wens nog steeds mogelijk te maken. Onze artsen hebben zich daarom gespecialiseerd in de baarmoeder besparende behandeling van baarmoederhalskanker. De gynaecoloog-oncologen van het LUMC hebben in Nederland de meeste ervaring met het uitvoeren van deze complexe operatie. Zo hebt u ook na uw behandeling nog kans om zwanger te raken.

Zenuwsparende behandeling

De standaardoperatie voor vrouwen met baarmoederhalskanker heet een ‘radicale baarmoederverwijdering’. Hierbij wordt de baarmoeder in zijn geheel verwijderd. De gynaecoloog-oncologen van het LUMC hebben deze standaardoperatie verbeterd, zodat er minder schade optreedt aan de zenuwen. Wereldwijd is er veel aandacht voor deze aanpassing, omdat het kan leiden tot minder bijwerkingen. Zenuwsparend opereren van baarmoederhalskanker is al jarenlang de standaard in het LUMC. 

Wetenschappelijk onderzoek

Via wetenschappelijk onderzoek proberen we steeds meer te leren over baarmoederhalskanker. Daar is een groot aantal afdelingen van het LUMC bij betrokken. We doen onder meer onderzoek naar het ontstaan van baarmoederhalskanker, de behandeling van baarmoederhalskanker en de kwaliteit van leven na een  behandeling. Ook doen we mee met onderzoeken die andere centra doen. En aan sommige onderzoeken kunt u ook zelf meedoen.


Wat is baarmoederhalskanker?
Wat zijn de symptomen van baarmoederhalskanker?
Wat is de oorzaak van baarmoederhalskanker?