Afdeling

Medische Microbiologie

De afdeling Medische Microbiologie in het LUMC houdt zich bezig met de laboratoriumdiagnostiek van verwekkers van infectieziekten. Maar ook infectiepreventiebeleid en referentiediagnostiek. Het basale en toegepaste wetenschappelijk onderzoek op de afdeling richt zich op virussen en bacteriën. We bestuderen de interacties met de gastheer en doen onderzoek voor de ontwikkeling van vaccins en ...
De afdeling Medische Microbiologie in het LUMC houdt zich bezig met de laboratoriumdiagnostiek van verwekkers van infectieziekten. Maar ook infectiepreventiebeleid en referentiediagnostiek. Het basale en toegepaste wetenschappelijk onderzoek op de afdeling richt zich op virussen en bacteriën. We bestuderen de interacties met de gastheer en doen onderzoek voor de ontwikkeling van vaccins en geneesmiddelen. De afdeling Medische Microbiologie verzorgt ook academisch onderwijs.
Close up van microscoop.
Patiëntenzorg

De afdeling Medische Microbiologie houdt zich bezig met de laboratoriumdiagnostiek van verwekkers van infectieziekten, zoals bacteriën en virussen. Ook werkt de afdeling aan infectiepreventiebeleid en referentiediagnostiek.

Uitslagenschema, diagnostisch vademecum en prijzen

Het Klinisch Microbiologisch Laboratorium bestaat uit een aantal deellaboratoria waar microbiologische diagnostiek wordt uitgevoerd op het gebied van bacteriologie, virologie en parasitologie:

 • Bacteriologische/mycologische diagnostiek
 • Clostridioides difficile Referentie diagnostiek
 • Moleculaire diagnostiek
 • Parasitologische diagnostiek
 • Virologische diagnostiek
 • Serologische diagnostiek

Het Klinisch Microbiologisch Laboratorium bestaat uit een aantal deellaboratoria waar microbiologische diagnostiek wordt uitgevoerd op het gebied van bacteriologie, virologie en parasitologie:

 • Bacteriologische/mycologische diagnostiek
 • Clostridioides difficile Referentie diagnostiek
 • Moleculaire diagnostiek
 • Parasitologische diagnostiek
 • Virologische diagnostiek
 • Serologische diagnostiek

Kijk op deze pagina voor de volgende informatie:

 • Overzicht van wanneer de uitslagen volgen per inzenddag (weekschema)
 • Lijst met verrichtingen per deellaboratorium (inclusief de gemiddelde doorlooptijd en minimale hoeveelheid in te sturen materiaal)
 • Prijslijst voor multiplex PCRs
 • CITO pakket
 • Transportcondities

Ga naar ons Diagnostisch Vademecum voor meer informatie over aan te leveren materiaal per ziekteverwekker. 

Multiplex PCR prijslijst (Geldig per 2021-01-01)

Aanvraagformulieren

Download hier de aanvraagformulieren voor aanvullend laboratoriumdiagnostiek. Voor het inleveren/insturen van samples en het ophalen/aanvragen van uitslagen, zie onderstaande contactgegevens.

Onderwijs

De afdeling Medische Microbiologie verzorgt cursorisch onderwijs voor LUMC studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen (bachelor en master fase). Daarnaast biedt de afdeling mogelijkheden voor stages en afstudeeropdrachten voor studenten van microbiologische, biomedische, of (moleculair) biologische studierichtingen aan universiteit of HBO.

Research

Microbiologists continue to face unprecedented challenges. They are confronted with unexpected epidemics, caused by new or changing micro-organisms, while at the same time more familiar infectious diseases continue to require attention. The identification and characterization of pathogens and pathogen-host interplay are our primary focus. We aim to translate our fundamental knowledge into novel possibilities to prevent, diagnose or treat infectious diseases. The basic and clinical research of the LUMC Department of Medical Microbiology is organized in two research programs that focus on bacteria  and  viruses. Our activities are embedded in the LUMC Center of Infectious Diseases (LU-CID) and the LUMC Research Theme Infection.

Over de afdeling

Cito Diagnostiek

Aanvragen voor CITO diagnostiek dienen altijd in overleg met de dienstdoende arts-microbioloog gedaan te worden. Zie hier voor ons CITO-pakket. CITO aanvragen voor Eurotransplant kunnen direct via de dienstdoende analist virologie/serologie lopen. Deze is bereikbaar via de LUMC telefooncentrale: 071-5269111.

Voor aanleveren materiaal, zie contactgegevens onderaan deze pagina.

Kwaliteit en accreditatie

Om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen, is de sectie Klinisch Microbiologisch laboratorium van de Medische Microbiologie geaccrediteerd volgens de ISO15189 richtlijnen, onder certificaatnummer M116.

Ten behoeve van andere instellingen, die informatie over de competentie van het KML vereisen op het gebied van de kwaliteitszorg bij het uitbesteden van onderzoek, zijn de volgende documenten beschikbaar:

RvA Scope M116 (M116 - Raad voor Accreditatie (rva.nl) )

RvA Accreditatiebewijs M116 Eng/NL (iProva WebShare - Leids Universitair Medisch Centrum )

De verrichtingenlijst met de daarbij behorende scope-elementen (iProva WebShare - Leids Universitair Medisch Centrum )

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het kwaliteitsteam van de afdeling: kwaliteit-mm@lumc.nl