Patiëntenfolder

Strikte isolatie VIRAAL

U hebt (mogelijk) een besmettelijke ziekte of virus. Deze ziekte of virus mag zich niet verspreiden in het ziekenhuis. Daarom nemen de mensen die voor u zorgen extra maatregelen, dit noemen we isolatiemaatregelen. Ook moet u, en uw bezoek zich aan bepaalde regels houden. In deze folder staat wat het personeel, u en uw bezoek moeten doen. Als u nog vragen hebt, kunt u die stellen aan de arts of de verpleegkundige. De extra maatregelen die genomen worden staan ook vermeld op de instructiekaart bij de deur van de kamer.

Deze informatie is opgesteld door de Eenheid Infectiepreventie van de afdeling Medische Microbiologie.

Hoe gaat het onderzoek/de behandeling in zijn werk? 

Medewerkers die u behandelen of verzorgen zullen de volgende voorzorgsmaatregelen nemen, zij dragen:  

  • Schort  
  • Mondneusmasker  
  • Handschoenen  

  

Voor u als patiënt gelden de volgende regels:  

  • U mag de kamer niet verlaten, behalve als een medewerker het u vraagt. Als u een behandeling of onderzoek krijgt, zal een medewerker u komen halen. Als u de kamer verlaat draagt u schone kleding en een mondneusmasker en moet u uw handen desinfecteren met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep.  
  • U mag niet naar gemeenschappelijke ruimtes, zoals de huiskamer of het restaurant.  
  • Als u moet hoesten of niezen doe dit dan in een papieren zakdoek of in uw elleboogholte, met het gezicht afgewend van andere mensen. Gebruik de papieren zakdoek maar een keer en gooi deze na gebruik weg. Na het hoesten of niezen, ook wanneer er een zakdoek is gebruikt, moet u uw handen desinfecteren met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep.  
  • De deur van uw kamer blijft dicht.  

Bezoek  

U kunt gewoon op bezoek komen. We vragen wel of u zich wilt melden bij de verpleging. Als u zwanger bent of een verminderde weerstand hebt kunt u met de arts overleggen of u op bezoek kunt komen. Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers op.  


Om ervoor te zorgen dat u niet ziek wordt draagt u op de kamer:  

  • Schort  
  • Mondneusmasker  
  • Handschoenen  


Als u weggaat moet u het masker, de handschoenen en het schort uitdoen en uw handen desinfecteren met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep. Op de instructiekaart bij de deur van de kamer staat hoe u dat moet doen.  

  

Ouders en verzorgers  

U mag als ouder of verzorger gewoon op bezoek komen en rooming-in (overnachten bij de patiënt) is toegestaan. U mag niet overnachten in het Ronald mcdonaldhuis. In sommige gevallen kan hierop een uitzondering gemaakt worden, dit kunt u bespreken met de arts.  

  

U hoeft op de kamer geen mondneusmasker handschoenen of schort te dragen. Bij het verlaten van de kamer moet u uw handen desinfecteren met handalcohol of de handen wassen met water en zeep. U maakt gebruik van het toilet op de patiëntenkamer. U mag geen gebruik maken van gemeenschappelijke ruimtes, zoals de huiskamer of het restaurant. 

Stoppen van de isolatie  

Het is afhankelijk van hoe het met u gaat, hoelang de isolatie zal duren. Dit kunt u met uw arts bespreken. Er kunnen testen afgenomen worden om te controleren of de ziekte of het virus nog aanwezig is. 

  

Naar huis  

Uw arts zal u vertellen of thuis isolatiemaatregelen nodig zijn. 

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, kunt u deze gerust stellen aan uw arts of verpleegkundige.