Patiëntenfolder

Contact isolatie - Plus

U heeft een resistente bacterie. Dit noemen wij een bijzonder resistent micro-organisme (BRMO). Deze bacterie mag zich niet verspreiden in het ziekenhuis. Daarom nemen de mensen die voor u zorgen extra maatregelen, dit noemen we isolatiemaatregelen. Ook moet u, en uw bezoek zich aan bepaalde regels houden. In deze folder staat wat het personeel, u en uw bezoek moeten doen. Als u nog vragen hebt, kunt u doe stellen aan de arts of de verpleegkundige. De extra maatregelen die genomen worden staan ook vermeld op de instructiekaart bij de deur van de kamer. U kunt meer informatie lezen over BRMO in de patiëntenfolder BRMO.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Medische Microbiologie.


Medewerkers die u behandelen of verzorgen zullen de volgende voorzorgsmaatregelen nemen, zij dragen:

  • Schort

  • Handschoenen

Voor u als patiënt gelden de volgende regels:

  • U mag de kamer niet verlaten, behalve als een medewerker het u vraagt. Als u een behandeling of onderzoek krijgt, zal een medewerker u komen halen. Als u de kamer verlaat, draagt u schone kleding en moet u uw handen desinfecteren met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep.

  • U mag niet naar gemeenschappelijke ruimtes, zoals de huiskamer of het restaurant.

  • De deur van uw kamer blijft dicht.

Bezoek

U kunt gewoon op bezoek komen. Ook als u zwanger bent of verminderde weerstand hebt kunt u op bezoek komen. We vragen wel of u zich wilt melden bij de verpleging. Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers op.

Om ervoor te zorgen dat u niet ziek wordt en dat een resistente bacterie zich niet verspreidt draagt u op de kamer:

  • Schort

  • Handschoenen

Als u weggaat moet u de handschoenen en het schort uittrekken en uw handen desinfecteren met handalcohol of wassen met water en zeep.

Ouders en verzorgers

U mag als ouder of verzorgen gewoon op bezoek komen en rooming-in (overnachten bij de patiënt) is toegestaan. U mag niet overnachten in het Ronald McDonaldhuis.

U hoeft op de kamer geen schort of handschoenen te dragen. Bij het verlaten van de kamer moet u uw handen desinfecteren methandalcohol of de handen wassen met water en zeep.

U maakt gebruik van het toilet op de patiëntenkamer of in de liftkern. U mag geen gebruik maken van gemeenschappelijke ruimtes, zoals de huiskamer of het restaurant.

Stoppen van de isolatie

Het is afhankelijk van hoe het met u gaat, hoelang de isolatie zal duren. De isolatie blijft in ieder geval één jaar gelden. Er zullen testen bij u afgenomen worden om te controleren of de bacterie nog aanwezig is.

Naar huis

Als u naar huis gaat zijn isolatiemaatregelen niet meer nodig. Als u thuiszorg krijgt, meldt dan dat u een BRMO heeft. Zij weten dan welke maatregelen zij moeten nemen.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, kunt u deze gerust stellen aan uw arts of verpleegkundige.