Patiëntenfolder

Clostridioides difficile infectie

Clostridioides difficile infecties (voorheen Clostridium difficile infecties) kunnen ontstaan door een verstoring van de microbiota in de darm. De microbiota is het geheel van bacteriën (en andere micro-organismen) in de darm.
Waarmee kunnen we u helpen?

Afdeling Medische Microbiologie en Afdeling Infectieziekten

Onze zorg

Wat is Clostridioides difficile infectie?

De microbiota wordt minder divers door antibiotica gebruik. In deze verarmde omgeving kan de C. difficile bacterie zijn kans grijpen en infecties geven. De C. difficile bacterie maakt ziekmakende eiwitten (toxines) die de schade aan de darm geven. Hierdoor kunnen patiënten buikklachten ontwikkelen, soms met milde diarree, soms met zeer frequente diarree, en soms met een ernstig ziektebeeld waarvoor opname op de intensive care nodig is.

Oorzaak

De diagnose C. difficile infectie wordt gesteld door de combinatie van klachten en fecesonderzoek, waarbij de bacterie en de toxines worden aangetoond. De infectie wordt behandeld met antibiotica. Bij een deel van de patiënten komt de infectie vaker terug. Als de infectie blijft terugkomen kan het nodig te behandelen met een fecale microbiota transplantatie (FMT), ook wel bekend als fecestransplantatie of poeptransplantatie.

Meer informatie over Fecestransplantatie (FMT)

Waarom u bij ons in goede handen bent

Op de afdeling Medische Microbiologie van het LUMC is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) gevestigd. De NDFB levert op verzoek van een behandelaar gescreende donorfeces voor poeptransplantaties. De afdeling Infectieziekten en de afdeling maag-darm-leverziekten (MDL)  in het LUMC hebben ervaring met het uitvoeren van fecestransplantaties. De afdeling Medische Microbiologie in het LUMC werkt samen met het RIVM in het ‘Nationaal Expertisecentrum C. difficile infecties’. Door middel van steekproeven worden C. difficile infecties en de gekweekte C. difficile types in een aantal ziekenhuizen gemonitord. Bij de sectie Experimentele Bacteriologie wordt moleculair, microbiota en epidemiologisch onderzoek gedaan naar C. difficile

Diagnose

Als u opgenomen bent in het ziekenhuis en diarree heeft door een C. difficile zullen er speciale isolatiemaatregelen genomen worden om te voorkomen dat de bacterie zich verspreid door het ziekenhuis en andere patiënten besmet raken.