Patiëntenfolder

Contact isolatie

U hebt mogelijk) een besmettelijke ziekte of een resistente bacterie. Deze ziekte of bacterie mag zich niet verspreiden in het ziekenhuis. Daarom nemen de mensen die voor u zorgen extra maatregelen, dit noemen we isolatiemaatregelen. Ook moet u, en uw bezoek zich aan bepaalde regels houden. Als u een resistente bacterie (bijzonder resistent mucro-organisme: BRMO) heeft kunt u meer informatie hierover lezen in de folder 'Ínformatie voor patiënten over BRMO'. Uw arts weet of u een BRMO heeft. In deze folder staat wat het personeel, u en uw bezoek moeten doen. Als u nog vragen hebt, kunt u die stellen aan de arts of de verpleegkundige. De extra maatregelen die genomen worden staan ook vermeld op de instructiekaart bij de deur van de kamer.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Medische Microbiologie.

Wie doet wat?

Medewerkers die u behandelen of verzorgen zullen de volgende voorzorgsmaatregelen nemen, zij dragen: 

  • Schort (bij behandeling of verzorging) 

  • Handschoenen 


Voor u als patiënt gelden de volgende regels: 

  • U mag de kamer niet verlaten, behalve als een medewerker het u vraagt. Als u een behandeling of onderzoek krijgt, zal een medewerker u komen halen. Als u de kamer verlaat draagt u schone kleding en moet u uw handen inwrijven met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep. 

  • U mag niet naar gemeenschappelijke ruimtes, zoals de huiskamer of het restaurant. 


Als u op een tweepersoonskamer ligt zijn er extra regels: 

  • U mag geen lichamelijk contact hebben met uw kamergenoot. 

  • U mag geen spullen lenen van u kamergenoot en u mag uw spullen niet uitlenen. 

  • U krijgt een eigen postoel en u mag geen gebruik maken van het toilet. 

  • U maakt als laatste gebruik van de douche. 

Bezoek

U kunt gewoon op bezoek komen. Ook als u zwanger bent of een verminderde weerstand hebt kunt u op bezoek komen. We vragen wel of u zich wilt melden bij de verpleging. Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers op. 

  

Als u weggaat moet u uw handen inwrijven met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep. 

Ouders en verzorgers

U mag als ouder of verzorger gewoon op bezoek komen. Rooming-in (overnachten bij de patiënt) of verblijf in het Ronald McDonaldhuis is toegestaan. Bij het verlaten van de kamer moet u uw handen inwrijven met handalcohol of de handen wassen met water en zeep. U maakt gebruik van het toilet op de patiëntenkamer of in de liftkern. U mag gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de huiskamer en het restaurant.

Stoppen van de isolatie

Het is afhankelijk van hoe het met u gaat, hoe lang de isolatie zal duren. Dit kunt u met uw arts bespreken. Er kunnen testen afgenomen worden om te controleren of de ziekte of de bacterie nog aanwezig is.

Naar huis

Als u naar huis gaat, zijn isolatiemaatregelen niet meer nodig. 

Hebt u een BRMO? Als u thuiszorg krijgt, meldt dan dat u een BRMO heeft. Zij weten dan welke maatregelen zij moeten nemen. Uw arts weet of u een BRMO heeft.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, kunt u deze gerust stellen aan uw arts of verpleegkundige.