Afdeling

Leiden University Center for Infectious Diseases (LUCID)

Wij combineren innovatieve diagnostiek en patiëntenzorg samen met baanbrekend onderzoek en onderwijs om zo een bijdrage te leveren aan de preventie en genezing van infectieziekten in zowel ons ziekenhuis, als in de regio en in Nederland. Infecties kennen geen grenzen. Daarom werken we samen om infectieziekten wereldwijd te bestrijden.
Patiëntenzorg

Afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie (LUCID MMIP)

Deze subafdeling van LUCID is verantwoordelijk voor pathogeendiagnostiek en infectiepreventie in het LUMC. Onze afdeling vormt de brug tussen laboratorium, onderzoek en kliniek en biedt (referentie)diagnostiek, klinische consultatie en onderwijs. De Nederlandse Donor Feces Bank is onderdeel van onze afdeling.

Afdeling Infectieziekten (LUCID INZI)

Deze subafdeling combineert patiëntenzorg met wetenschappelijk onderzoek. De afdeling Infectieziekten is een onmisbare schakel in de zeer complexe zorg voor patiënten met virale, bacteriële, schimmel- en parasitaire infecties. De patiënt staat altijd voorop en krijgt de best mogelijke zorg. Onze topreferentiefuncties en opleidingen vormen de basis voor het organiseren van toonaangevende patiëntenzorg.

Research

Fundamenteel en translationeel onderzoek zijn de belangrijkste drijfveren voor innovaties in strategieën voor preventie, diagnose en behandeling van infecties. Bij LUCID ontwikkelen en gebruiken we voortdurend nieuwe kennis en geavanceerde technologieën. Dit doen we door middel van gezamenlijk onderzoek van wetenschappers en clinici om zo uitmuntendheid na te streven in het bijdragen aan de preventie en genezing van infectieziekten in ons ziekenhuis, in onze regio en in de wereld. Gezien het internationale karakter van onderzoek is de verdere informatie in het Engels.

Pathogens & Drugs

This cluster aims to enhance our understanding of pathogen biology and pathogen-host interactions at the molecular, cellular, tissue and organismal level.

Detect & Act

This cluster aims to improve detection of pathogens as well as host biomarkers in diagnostic settings, to enable timely patient treatment and infection control measurements at a global level.

Innovative Vaccinology

This cluster aims to improve the impact of vaccinations against infectious diseases worldwide, and to contribute to the development of novel vaccines against bacterial, parasitic and viral infections.

Microbiome & Health

The human microbiome is a complex ecosystem of microorganisms that colonise and interact with our body. The focus of this cluster is to assess how the microbiome determines health and disease.

Infection Immunology

Understanding host pathogen interaction is crucial in the combat against infectious diseases and forms the basis for novel (host directed) therapies and innovative vaccines.

Over de afdeling

Neem contact op via lucid@lumc.nl