Patiëntenfolder

Strikte isolatie

U hebt mogelijk een besmettelijke ziekte of resistente bacterie. Deze ziekte of bacterie mag zich niet verspreiden in het ziekenhuis. Daarom nemen de mensen die voor u zorgen extra maatregelen, dit noemen we isolatiemaatregelen. Ook moet u, en uw bezoek zich aan bepaalde regels houden. Als u een resistente bacterie  (bijzonder resistent micro-organisme BRMO) heeft kunt u hierover meer lezen in de folder BRMO. Uw arts weet of u een BRMO heeft. In deze folder staat wat het personeel, u en uw bezoek zich aan bepaalde regels houden. Als u nog vragen hebt, kunt u die stellen aan de arts of verpleegkundige. De extra maatregelen die genomen worden staan ook vermeld op de instructiekaart bij de deur van de kamer. 

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Medische Microbiologie.

Wie doet wat?


Medewerkers die u behandelen of verzorgen zullen de volgende voorzorgsmaatregelen nemen, zij dragen:

  • Handschoenen

  • Schort 

  • Mondneusmasker 


Voor u als patiënt gelden de volgende regels:

  • U mag de kamer niet verlaten, behalve als een medewerker het u vraagt. Als u een behandeling of onderzoek krijgt, zal een medewerker u komen halen. Als u de kamer verlaat draagt u schone kleding en een mondneusmasker en moet u uw handen desinfecteren met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep. 

  • U mag niet naar gemeenschappelijke ruimtes, zoals de huiskamer of het restaurant. 

  • Als u moet hoesten of niezen doe dit dan in een papieren zakdoek of in uw elleboogholte, met het gezicht afgewend van andere mensen. Gebruik de papieren zakdoek maar een keer en gooi deze na gebruik weg. Na het hoesten of niezen, ook wanneer er een zakdoek is gebruikt, moet u uw handen desinfecteren met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep. 

  • De deur van uw kamer blijft dicht. 

Bezoek

U kunt gewoon op bezoek komen. Ook als u zwanger bent of een verminderde weerstand hebt kunt u op bezoek komen. We vragen wel of u zich wilt melden bij de verpleging. Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers op. 

Om ervoor te zorgen dat u niet ziek wordt en dat een resistente bacterie zich niet verspreidt, moet u in de kamer een schort, handschoenen en een mondneusmasker dragen.
Als u weggaat moet u de handschoenen het schort en het masker uittrekken en uw handen desinfecteren met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep. Op de rode kaart bij de deur van de kamer staat hoe u dat moet doen. 

Ouders en verzorgers

U mag als ouder of verzorger gewoon op bezoek komen en rooming-in (overnachten bij de patiënt) is toegestaan. U mag niet overnachten in het Ronald McDonaldhuis. 

U hoeft op de kamer geen schort, handschoenen of mondneusmasker te dragen. Bij het verlaten van de kamer moet u uw handen desinfecteren met handalcohol of de handen wassen met water en zeep.
U maakt gebruik van het toilet op de patiëntenkamer of in de liftkern. 

U mag geen gebruik maken van gemeenschappelijke ruimtes, zoals de huiskamer of het restaurant. 

U hebt (mogelijk) een besmettelijke ziekte of een resistente bacterie. Deze ziekte of bacterie mag zich niet verspreiden in het ziekenhuis. Daarom nemen de mensen die voor u zorgen extra maatregelen, dit noemen we isolatiemaatregelen. Ook moet u, en uw bezoek zich aan bepaalde regels houden. Als u een resistente bacterie (bijzonder resistent micro-organisme BRMO) heeft kunt u meer hierover lezen in de folder BRMO. Uw arts weet of u een BRMO heeft. 

In deze folder staat wat het personeel, u en uw bezoek moeten doen. Als u nog vragen hebt, kunt u die stellen aan de arts of de verpleegkundige. De extra maatregelen die genomen worden staan ook vermeld op de instructiekaart bij de deur van de kamer.

Stoppen van de isolatie

Het is afhankelijk van hoe het met u gaat, hoelang de isolatie zal duren. Dit kunt u met uw arts besproken. Er kunnen testen afgenomen worden om te controleren of de ziekte of de bacterie nog aanwezig is.

Naar huis

Uw arts zal u vertellen of thuis isolatiemaatregelen nodig zijn. Hebt u een BRMO of MRSA? Als u thuiszorg krijgt, meldt dan dat u een BRMO of MRSA heeft. Zij weten dan welke maatregelen zij moeten nemen.Uw arts weet of u een BRMO of MRSA heeft.

Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, kunt u deze gerust stellen aan uw arts of verpleegkundige.