Wervelkolomproblemen bij achondroplasie

Onze zorg

Achondroplasie kan leiden tot afknelling van het zenuwweefsel in de wervelkolom. Gebeurt dit in de lage rug, dan is een belangrijk gevolg een moe en zwaar gevoel in de (boven) benen bij het lopen en staan. Dit kunnen we met een operatie verbeteren. De gevolgen van afknelling van het zenuwweefsel in de nek of borstwervels zijn wat minder duidelijk. Dit geeft voornamelijk het gevoel van verlies van sturing in de armen en/of benen. Een operatie zorgt er voornamelijk voor dat deze klachten niet verergeren. Zowel chirurgie aan de lage rug als aan de nek-of borstwervels bij achondroplasie vraagt om een specialistische aanpak. In het LUMC bent u in handen van medici die zich specifiek hebben gespecialiseerd in het opereren van kleine mensen.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Een gevolg van achondroplasie is dat de vorm van de wervelkolom anders is. Juist daarom is het belangrijk dat een operatie aan de wervels wordt uitgevoerd door een chirurg die ervaring heeft met deze groeiafwijking. Maar ook het stellen van de juiste diagnose vraagt al specifieke kennis. In het LUMC behandelen we ieder jaar ongeveer 100 kleine mensen die problemen hebben met hun wervelkolom. Dankzij die ervaring kunnen we de juiste zorg bieden, zowel bij volwassenen als bij kinderen. 

Polikliniek

Elke maand is er een speciaal spreekuur in het LUMC voor kleine mensen. Hier zien we niet alleen mensen die per se een operatie aan de wervelkolom nodig hebben, maar ook worden hier problemen onderzocht en advies en second opinions gegeven. Patiënten vanuit heel Europa komen naar dit poliklinisch spreekuur.

Wetenschappelijk onderzoek

Via wetenschappelijk onderzoek proberen we steeds meer te leren over problemen met de wervelkolom bij achondroplasie. Daar zijn meerdere afdelingen van het LUMC bij betrokken. We doen onder meer onderzoek naar specifiek achondroplasie , maar ook naar verschillende facetten die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van de problemen met de wervelkolom. Aan sommige van deze onderzoeken kunt u ook zelf meedoen.


Wat veroorzaakt wervelproblemen bij achondroplasie?
Wat zijn de symptomen van bekneld zenuwweefsel?