Hersenvliestumor in de schedelbasis (meningeoom)

Onze zorg

Een hersenvliestumor (meningeoom) is een gezwel dat begint in het hersenvlies. Deze tumor kan overal voorkomen waar zich hersenvlies bevindt: rond het hele centrale zenuwstelsel (dus ook rond het ruggenmerg) en tussen de hersendelen, waar het hersenvlies een tussenschot vormt. Hier vindt u informatie over een hersenvliestumor in de schedelbasis. Een hersenvliestumor is bijna altijd goedaardig. Dit betekent dat de tumor niet uitzaait naar andere weefsels. Als het vermoeden bestaat dat u een hersenvliestumor in de schedelbasis heeft, wordt u in het LUMC geholpen door een team dat is gespecialiseerd in de behandeling van schedelbasistumoren.

Multidisciplinair team 

Een multidisciplinair behandelteam zorgt ervoor dat patiënten met een hersenvliestumor in de schedelbasis in het LUMC optimale zorg krijgen. Het team bestaat uit neurochirurgen en endocrinologen, die nauw samenwerken met oogartsen, KNO-artsen en ondersteunende specialismen. 

Wij hebben het diagnose- en behandeltraject georganiseerd in een zorgpad met een aantal heldere stappen. Dit zorgt ervoor dat u snel geholpen wordt. Iedere patiënt heeft een casemanager. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt bij vragen over uw aandoening of de behandeling. 

Tijdens gecombineerde spreekuren, met meerdere specialisten, maken we samen met u de beste keuze voor uw behandeling. Uw situatie wordt daarnaast met meerdere experts besproken in ons multidisciplinaire overleg. 

Grootste schedelbasiscentrum van Nederland 

De behandeling van een schedelbasistumor, zoals een hersenvliestumor, vraagt om een specialistische aanpak. De kennis en ervaring die daarvoor nodig zijn, hebben onze specialisten ondergebracht in het Centrum voor Schedelbasispatiënten Holland (CSH). In ons centrum voor schedelbasispatiënten voeren wij jaarlijks meer dan 150 schedelbasisoperaties uit. Meer dan 350 nieuwe patiënten met schedelbasistumoren worden jaarlijks in ons multidisciplinaire team besproken en krijgen een persoonlijk behandeladvies. Hiermee zijn wij het grootste schedelbasiscentrum in Nederland.

Daarnaast wordt in het LUMC veel onderzoek gedaan naar hersenvliestumoren.

Alle behandelingen op één plek 

Ons team is uniek in Nederland omdat het alle behandelingen van schedelbasistumoren beheerst. De meeste hersenvliestumoren in de schedelbasis behandelen we met een operatie. Als de tumor moeilijk te bereiken is, kan ook voor bestraling worden gekozen.  

Nieuwe patiënten kunnen we direct helpen, er is geen wachtlijst. Ook kunt u bij ons terecht voor een second opinion. 

Internationale samenwerking 

We werken intensief samen met andere gespecialiseerde schedelbasiscentra in Europa en de Verenigde Staten. Mede hierdoor zijn we in staat maatwerk te bieden en de behandeling te kiezen die het beste bij u past.


Wat is een hersenvliestumor in de schedelbasis? 
Wat zijn de symptomen van een hersenvliestumor?
Wat is de oorzaak van een hersenvliestumor?