Fit in = fit out!

14 maart 2024
leestijd
Hoe helpen we onze patiënten nog beter een openhart operatie in? Al voor een openhartoperatie starten met beweegoefeningen? En het meten van de bloeddruk en slechte leefgewoontes aanpakken? Ja, het kan! Met het Healthy-2-Surgery programma in het LUMC proberen we mensen fitter een operatie in te laten gaan en na de operatie sneller weer te laten bewegen. Zo hopen we dat patiënten na een operatie weer sneller op de been zijn!

Hoe doen we het nu?

Al langere tijd is er meer aandacht voor de patiënten na een openhartoperatie en hun herstel. Zo voeren patiënten thuismetingen uit waarmee we patiënten nog beter in de gaten kunnen houden. Ook worden patienten op standaard momenten gezien door een verpleegkundig specialist, die alles na de operatie doorneemt. Maar we denken dat het nog beter kan!

In beweging na een openhartoperatie!

Tegenwoordig adviseren we patiënten sneller weer aan de slag te gaan met bewegen na een operatie. Dit begint al direct na de openhartoperatie. Mensen worden op de Intensive Care en op de afdeling al in de eerste dagen gestimuleerd om uit bed te komen en te oefenen met wandelen en bewegen. Dit gaat verder als ze thuis zijn. Dan beginnen ze met beweegoefeningen uit een beweeghandboek of uit de Physitrack app. In deze app krijgen de patiënten verschillende oefeningen op een niveau waarmee ze hun conditie langzaam kunnen opbouwen. Ook is hartrevalidatie hierbij erg belangrijk. Vroeger mochten patiënten pas vanaf zes weken na de operatie gaan revalideren bij de hartrevalidatie. In de tijd tot de hartrevalidatie waren veel patiënten niet zo actief. En dat is niet nodig blijkt! Het is juist goed om ook na de operatie in beweging te blijven. Daarom mogen patiënten tegenwoordig al 3 tot 4 weken na de operatie revalideren en sporten bij Basalt Revalidatie om de conditie op te bouwen. Bewegen dus!

Maar er is meer: Healthy-2-surgery!

Niet alleen na de operatie is bewegen en de gezondheid belangrijk, maar juist ook ervoor! We weten dat door met een goede conditie de operatie in te gaan, men sneller en beter door een operatie heen komt. Kortom Fit in=Fit out! Hiervoor hebben we in het LUMC een programma gemaakt, het “Healthy-2-surgery”. Hierin staan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de patiënt in het middelpunt. Om patiënten hierbij te helpen krijgen ze een beweegprogramma dat is gepersonaliseerd op hen, The Box en Vragenlijsten. Zo krijgen mensen oefeningen om te bewegen, inzicht in hun eigen gewicht en bloeddruk en kunnen we hulp aanbieden om bijvoorbeeld te stoppen met roken. Dit zorgt er dus voor dat patienten beter een operatie in gaan én er dus ook beter uitkomen!

5.2 CTC zorgpad in het HLC.png

Meer weten?

Bekijk nu de video op de homepagina van https://hartoperatie.info/ . Hierin loopt u mee met de patiënt die een openhartoperatie krijgen en alle stappen die hij doorloopt. Onder het tabblad “het zorgpad” kunt u deze stappen ook nog een rustig allemaal bekijken.

Samen is het sleutelwoord

Dit hele programma doen we samen met de patiënt! En natuurlijk met een heel groot team binnen en buiten het LUMC, waarbij we samen de krachten bundelen. Denk hierbij aan cardiologie, thoraxchirurgie, anesthesie, fysiotherapie, psychologie, diëtiek, geriatrie, leefstijlpoli, box-office en Basalt Revalidatie. Met als doel om nog betere zorg en afgestemde zorg aan onze patiënten te geven.

5.3 CTC zorgpad in het HLC.png