Bicuspide aortaklep

14 maart 2024
leestijd
Heeft u zelf een bicuspide aortaklep, laat uw eerstegraads familieleden dan screenen.

Het hart heeft 4 hartkleppen die ervoor zorgen dat het bloed de juiste kant op stroomt. Één van de kleppen is de aortaklep. De aortaklep zit tussen de linkerhartkamer en de aorta (de grote lichaamsslagader). Normaal gesproken bestaat de aortaklep uit 3 klepblaadjes, dit heet tricuspide. Soms bestaat de aortaklep maar uit 2 klepblaadjes, dit heet bicuspide. Een bicuspide aortaklep komt voor bij ongeveer 1-2% van de mensen en is vanaf de geboorte aanwezig. Het kan familiair voorkomen, waarmee bedoeld wordt dat in sommige families meerdere mensen een bicuspide aortaklep hebben.

4. De bicuspide aortaklep.png

3D echo van een bicuspide aortaklep
(de twee klepblaadjes aangeduid met een sterretje zijn gefuseerd, A: open klep, B: gesloten klep)

Een bicuspide aortaklep kan gemakkelijker gaan lekken (insufficiëntie) waardoor het bloed terug vanuit de aorta het hart instroomt. Ook kan een bicuspide aortaklep gemakkelijker vernauwd raken (stenose) in vergelijking met een tricuspide aortaklep. Dan stroomt het bloed moeilijker vanuit het hart door de klep naar de aorta. Bij een tricuspide aortaklep ontstaat er meestal pas dysfunctie vanaf 80 -jarige leeftijd, terwijl bij een bicuspide aortaklep dit al kan ontstaan rond het 60e levensjaar. Als er sprake is van aortaklepinsufficiëntie kunt u klachten krijgen van kortademigheid bij inspanning, vermoeidheid, afname van inspanningsvermogen en vocht vasthouden (oedemen). Als er sprake is van aortaklepstenose kunt u klachten krijgen van pijn op de borst of kortademigheid bij inspanning, afname van inspanningsvermogen en duizeligheid of flauwvallen. Daarnaast kan de aorta sneller wijder worden als er sprake is van een bicuspide aortaklep. Als een aorta ernstig verwijd is, is er een verhoogd risico op scheuren en dient er soms preventief een stuk aorta vervangen te worden.

Een arts kan met een stethoscoop horen of er een ruisje bij het hart te horen is. Als dat zo is, kan er sprake zijn van een afwijking aan de hartklep. De diagnose wordt daarna over het algemeen gesteld met behulp van een echo van het hart. Meestal is een echo van de buitenkant (transthoracale echo) voldoende. Soms is het nodig om aanvullend een inwendige echo te maken, dit noemen we een slokdarmecho.

Zolang de stenose of lekkage nog niet ernstig is en/of u hiervan nog geen klachten ervaart, is het niet direct nodig om een behandeling in te stellen. U wordt wel goed onder controle gehouden. Dit noemen we ook wel ‘watchfull waiting’. De cardioloog bepaalt hoe vaak u voor controle moet komen en vertelt aan u bij welke klachten u zich eerder moet melden.

Als er sprake is van een ernstige stenose of insufficiëntie van de klep en u ervaart daarvan klachten (of het hart gaat daardoor minder goed functioneren), dan is er een indicatie voor een operatie. Afhankelijk van uw leeftijd, medische conditie en overige aandoeningen kan er dan gekozen worden voor een open hart operatie waarbij de klep wordt vervangen. De klep kan worden vervangen voor een mechanische of biologische klep. Er kan ook gekozen worden voor een behandeling via de lies waarbij uw eigen aortaklep opzij wordt geduwd en er een nieuwe hartklep wordt geïmplanteerd. Welke behandeling voor u het meest geschikt is bepaalt u samen met uw cardioloog.

Omdat een bicuspide aortaklep kan voorkomen in families, wordt aan patiënten met een bicuspide aortaklep geadviseerd om hun eerstegraads familieleden te laten testen. Dit zijn dus ouders, broers/zussen en kinderen. Deze screening bestaat uit het eenmalig maken van een echo van het hart. Op die manier kan vroegtijdig een bicuspide klep ontdekt worden, zodat diegene onder controle kan blijven bij de cardioloog en eventuele lekkage of vernauwing van de klep op tijd aan het licht kan komen. Hebt u zelf een bicuspide aortaklep? Vertel uw eerstegraads familieleden hier dan over zodat zij zelf kunnen beslissen of ze hierop gescreend willen worden.