Alcohol gebruik bij hart- en vaatziekten; feiten en fabels

14 maart 2024
leestijd
In 2024 begonnen veel mensen met “Dry January”, ofwel een hele maand lang geen alcohol drinken. Maar hoe zit het nou precies met alcohol en het risico op hart- en vaatziekten? Is er verschil tussen rode en witte wijn? 1 glas, 2 glazen of helemaal niks? Hieronder leest u enkele feiten en fabels over alcohol.

Feit: de gezondheidsraad adviseert iedereen geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.

Feit: het drinken van alcohol verhoogt de kans op hoge bloeddruk, boezemfibrillen en boezemflutter (hartritmestoornissen), hartfalen, ziekten van de hartspier, beroertes, verwijding van de aorta, teveel vetten in het bloed en sterfte aan hart- en vaatziekten.

Feit: Het drinken van 1 tot 2 glazen per dag wordt al gezien als matig alcohol gebruik.

Hoe meer je drinkt, hoe meer risico je loopt.

Fabel: 7 glazen alcohol op 1 dag is net zo erg als elke dag van de week 1 glas.

Binge drinken (het drinken van meer dan 5 glazen alcohol op een gelegenheid) is extra schadelijk voor de gezondheid. Daarom geeft het gelijkmatig spreiden van alcohol inname over de dagen een lagere kans op hartziekten.

Fabel: een glas rode wijn per dag is goed voor het hart.

Zelfs matig gebruik geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Eerder onderzoek liet zien dat mensen die een matige hoeveelheid wijn dronken, een lagere kans zouden hebben op kransslagader ziekten (zoals een hartinfarct). Echter lijkt het erop dat dit niet komt door de alcohol, maar door andere stoffen die in wijn zitten; polyfenolen. Deze antioxidanten zitten meer in rode dan in witte wijn, maar ook in fruit (vooral druiven), alcoholvrije wijn, noten, zaden en groentesoorten. Het nuttigen daarvan kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Ook werden de onderzoeksresultaten destijds beïnvloed door een gezondere leefstijl van de mensen met een matige alcohol inname. Het was dus niet zozeer de alcohol in de wijn die het risico op hart- en vaatziekten verlaagde, maar de gunstige leefstijl en de polyfenolen die ook in wijn zitten.

Feit: Alcohol veroorzaakt schommelingen in de bloeddruk en een verhoging van de hartslag, ook al na een kleine hoeveelheid

Feit: Op de korte termijn (binnen 24 uur na het drinken) is elke hoeveelheid alcohol geassocieerd met een hoger risico op een hartaanval en een beroerte

In eerste instantie daalt je bloeddruk na alcohol inname, maar later wordt je bloeddruk juist weer hoger. Als iemand een lange tijd veel drinkt, wordt de bloeddruk hoger. Te hoge bloeddruk geeft risico op een hartinfarct, hartfalen of beroerte. Stoppen of minderen met alcohol gebruik, zorgt voor een lagere bloeddruk.

Fabel: Als je bloedverdunners gebruikt, mag je geen alcohol meer drinken.

Het drinken van alcohol kan invloed hebben wanneer je bloedverdunners gebruikt. Het kan echter geen kwaad om zo nu en dan een glas wijn (of iets anders) te drinken, dit heeft geen invloed op de werking van bloedverdunners. Binge drinken wordt wel sterk afgeraden. Sommige mensen ervaren meer klachten (vooral hartkloppingen) nadat zij hebben gedronken. In dat geval, kan je beter voor een alcoholvrije variant kiezen.

Kortom, alcohol heeft zelfs in kleine hoeveelheden al een ongunstige invloed op het hart- en vaatstelsel. Dry January is dus niet zo’n slecht idee en als het aan de Gezondheidsraad ligt, zou je eigenlijk het hele jaar niet moeten drinken. Af en toe een glaasje lijkt wetenschappelijk gezien geen bezwaar, maar hou het dan vooral bij dat ene glas.

6. Alcohol en Hart.png

Bronnen

  • Nederlandse Hartstichting
  • Trimbos Instituut
  • Alcoholinfo.nl
  • Harteraad