Kou is hot!

15 december 2023
leestijd
Verlaagt kou het risico op hart- en vaatziekten? Deze vraag gaan onderzoekers van het LUMC proberen te beantwoorden met een nieuw onderzoek, waarbij zal worden gekeken naar de beschermende effecten van kortdurende en langdurige blootstelling aan kou. Hiervoor zullen mensen met overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas) gevraagd worden dagelijks de kou op te zoeken om te kijken of hiermee de vetverbranding en het immuunsysteem een boost kunnen krijgen.

Maar hoe kan kou zorgen voor extra vetverbranding?

“Dit kan via speciale cellen in ons lichaam, de zogenaamde ‘bruine vetcellen’” legt onderzoeksleider dr. Mariëtte Boon uit. “Bij vetcellen denken de meeste mensen aan zogenaamde ‘witte vetcellen’. Deze cellen slaan vet op en kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat mensen dikker worden. Bruine vetcellen doen iets heel anders. Deze kunnen vet uit bloed verbranden om warmte te maken.” In eerder onderzoek door Maastricht UMC is gezien dat wanneer mensen elke dag de kou opzoeken, zij meer bruine vetcellen krijgen. De onderzoekers van het LUMC hebben aanwijzingen gevonden dat blootstelling aan kou de hoeveelheid cholesterol in het bloed verlaagt en dat de kans op ontstekingen en slagaderverkalking verminderd kan worden. Hiermee zou het dus ook hartinfarcten en beroertes kunnen voorkomen.

Hoe gaan de onderzoekers dit bekijken?

De Leidse wetenschappers gaan mensen met overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas) vragen om elke dag de kou op de zoeken. De helft van deze mensen zal twee uur per dag een koelvest dragen, de andere helft zal elke dag 90 seconden een koude douche nemen. Dit doen ze voor 6 weken, iedere dag. Om beter te kijken naar het effect van kou, zullen de onderzoekers ook een groep mensen bekijken die 6 weken lang hun normale leven leidt, zonder blootstelling aan kou.

Bij elke deelnemer zal voor en na de periode van blootstelling aan kou in het bloed het suiker-, vet- en cholesterolgehalte worden bepaald. Ook wordt gekeken naar ontstekingswaarden in het bloed en lichaamsvet en naar de hoeveelheid vet die de mensen hebben. Tenslotte zal worden gekeken naar stress, dit wordt bepaald door vragenlijsten en door het meten van de hoeveelheid stresshormoon.

Wat als ik wil meedoen?

De onderzoekers zijn nog erg hard bezig met de voorbereidingen, daarom kan men nu nog niet meedoen aan dit onderzoek. Hierna kunnen mannen en vrouwen van 20 tot 50 jaar, met een body mass index (BMI) van boven de 25 meedoen. Mensen met elke culturele achtergrond zijn welkom. De wetenschappers zijn wel extra geïnteresseerd in mensen met een Zuid-Aziatische achtergrond vanwege hun verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Interesse? Dan kunt u uw contactgegevens achterlaten op www.coolbat.nl.

Hoe heet het onderzoek?

Dit onderzoek heet het COOLBAT-onderzoek en het is een samenwerking van vier jaar tussen de universitaire medische centra van Leiden, Amsterdam en Nottingham (Verenigd Koninkrijk). Het onderzoek wordt gefinancieerd door de Hartstichting en de British Heart Foundation.

 

Dit artikel is onder de titel “Verlaagt kou je risico op hart- en vaatziekten” verschenen op 30 oktober 2023 op www.lumc.nl (https://www.lumc.nl/over-het-lumc/actueel/2023/oktober/verlaagt-kou-je-risico-op-hart--en-vaatziekten/