Een werkdag op de polikliniek van Lisse of in de holterkamer!

15 december 2023
leestijd
Veel van u komen op de polikliniek in het LUMC of in Lisse en misschien heeft u ook wel eens een 24-uurs hartfilmpje moeten laten maken, een holter-onderzoek. Misschien kent/herkent u dan onze collega Jacqueline. Zij werkt zowel op de buitenpoli in Lisse als op de hartpoli van het LUMC. En dat doet ze met bijzonder veel plezier. Vandaag geeft zij ons een kijkje in haar werkweek.

Hoe ziet jouw werkdag eruit? En zijn er nog andere taken die je tussendoor uitvoert?

Mijn week begint altijd op maandag in onze buitenpoli in Lisse en de eerste taak voer ik uit met mijn jas nog aan…….koffie zetten want zonder het gouden drankje geen werkdag.

Een mooi begin van de week, er heerst daar rust en we zijn met een klein team, bestaande uit de cardioloog, een verpleegkundige, de secretaresse en ik.

Een patiënt die naar de buitenpoli komt is ongeveer 1.5 uur bij ons voor een intakegesprek, bloedafname, een echo en een inspanningstest, eventueel een holter-onderzoek en daarna een eindgesprek met de cardioloog.

Mijn taak bestaat uit allerlei hand- en spandiensten. Tijdens de intake van nieuwe patiënten doet de verpleegkundige Jolanda de intake terwijl ik tegelijkertijd een ECG maak en de bloeddruk meet.

In Lisse hebben we ook een klein lab om bloed te testen op, onder andere, cholesterol en nierfunctie. Als er bloed afgenomen wordt bij patienten dan zorg ik dat de testen worden uitgevoerd in het lab. Verder doe ik de bestellingen die nodig zijn voor de polikliniek.

Naar het werk op maandag in Lisse werk ik nog drie dagen in het LUMC in de holterkamer. Een heerlijke werkplek!

Mijn taak is om de holters aan te sluiten bij patiënten en daarbij uitleg te geven. Ook geef ik slaapapneu apparaten aan patienten waarbij ik ook uitleg geef. Verder maak ik  Signal Averaged ECG’s, een speciaal soort hartfilmpje, en sluit ik holters, onder andere 12-kanaals holter, aan op patienten.

Een holter is een kastje dat met zeven plakkers op de borst wordt bevestigd en zo een doorlopend hartfilmpje maakt, variërend van 24 uur t/m een week. Hiermee wordt het hartritme gedurende de tijd dat de plakkers zijn aangesloten opgenomen en kan het hartritme worden beoordeeld. Op deze manier kunnen ook hartritmestoornissen of problemen met de elektrische geleiding in het hart worden gezien. Per dag sluiten we gemiddeld 15 tot 20 holters aan. Dat kan ook bij patiënten in het ziekenhuis aan bed zijn. We sluiten patienten met alle leeftijden aan van 0 tot 99 en ouder.

Naast het opplakken van holters breng ik op dinsdag de holters die besteld zijn door de buitenpoli’s naar het stafcentrum van de cardiologie. Op woensdag neemt een bode de holterkastjes dan mee en levert dit af op de buitenpoli’s.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Wat ik leuk vind aan mijn werk is het contact met de patiënten, maar ook met de collega’s. Omdat ik op diverse locaties werk, zie ik altijd wel een bekende.

Regelmatig zie ik, naast nieuwe patiënten ook terugkerende patiënten en je merkt dat zij het fijn vinden om een vertrouwd gezicht te zien.

Verder was er afgelopen zomer een fotoshoot voor “leren en werken in het LUMC” en ze hebben gevraagd of ik mee wilde doen, hartstikke leuk.

Daarnaast proberen we regelmatig een hapje te gaan eten of te borrelen met collega’s onder elkaar.

Als laatste vraag is mij gesteld “wat wil je de patiënt meegeven”, nou ja een holterkastje, natuurlijk! 😉