Nieuw 3D-huidmodel voor testen innovatieve geneesmiddelen tegen acne vulgaris

“Ik wist niet dat acne zulke grote psychische gevolgen kan hebben”

11 oktober 2023
leestijd
Bijna 10% van de wereldbevolking heeft last van acne vulgaris. Abdoel El Ghalbzouri wil met zijn onderzoeksteam een 3D-huidmodel maken dat acne vulgaris nabootst. “Op dat huidmodel kunnen we geneesmiddelen testen. Er is namelijk een dringende behoefte aan nieuwe oplossingen om acne te behandelen.”

Voor dit onderzoek sprak El Ghalbzouri, hoofdonderzoeker bij de afdeling Dermatologie van het LUMC, met mensen met ernstige acne. Uit die gesprekken bleek dat acne veel meer is dan een cosmetisch probleem. Mensen met acne worden overal aangekeken. Ze gaan niet naar school omdat ze niet gezien willen worden. Of gebruiken allerlei camouflageproducten die het probleem alleen maar erger maken.

El Ghalbzouri: “Uit onderzoek blijkt ook dat pubers met ernstige acne vaker depressief zijn en aan zelfmoord denken. Ik schrok daar eigenlijk best van. Ik wist niet dat acne zulke grote psychische gevolgen kan hebben. Het is voor mij een extra motivatie om een oplossing te zoeken voor deze ziekte.”

Huidbacteriën resistent voor antibioticazalf

Wereldwijd zijn er meer dan 680 miljoen patiënten die lijden aan acne. De laatst ontwikkelde medicijnen voor deze groep mensen zijn alweer dertig jaar oud. Een van de behandelmethoden is antibioticazalf om bepaalde bacteriën op de huid te doden. Het probleem is dat er bij nieuwe antibiotica steeds gewenning optreedt: de bacteriën op de huid worden resistent en dan werkt het medicijn niet meer.

“Daarnaast zijn de huidige medicijnen te eenzijdig”, vertelt El Ghalbzouri. “Ze pakken alleen het microbioom aan - de biljoenen bacteriën, virussen, gisten en schimmels op je huid - of remmen de talgproductie. Je wilt eigenlijk ook de huid een boost geven, waardoor die zichzelf beter beschermt. Zodat slechte bacteriën zich niet meer kunnen hechten aan de barrièrelaag van de huid.”

3D-huidmodel met kenmerken van acne vulgaris

Het doel van het onderzoeksproject van El Ghalbzouri is om een nieuw 3D-huidmodel te ontwikkelen waarmee ze acne-onderzoek kunnen doen en nieuwe geneesmiddelen kunnen testen. Er zijn al huidmodellen van menselijke huidcellen waarmee ze onder andere eczeem, psoriasis en huidkanker bestuderen. Ze willen nu dus ook een huidmodel maken dat acne vulgaris nabootst.

Acne ontstaat als de poriën verstopt zijn met talg, bacteriën en vetzuren. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid. El Ghalbzouri: “Om dat ontstekingsproces te kunnen nabootsen, moeten we naast huidcellen ook haarfollikels en talgkliertjes toevoegen aan het huidmodel. Daarna brengen we bacteriën aan die een belangrijke rol spelen bij acne. We voegen olie toe om een vette huid na te maken waarop bacteriën goed gedijen. Op deze manier kunnen we de kenmerken van acne vulgaris bestuderen.”

Nieuwe geneesmiddelen: antimicrobiële peptiden

Zodra er een 3D-huidmodel is met alle karakteristieken van acne, kunnen de onderzoekers daar nieuwe geneesmiddelen op testen. Omdat het gebruik van antibiotica gepaard gaat met het ontstaan van resistentie, zijn er dringend nieuwe middelen nodig om ernstige acne te behandelen.

El Ghalbzouri: “Binnen het LUMC is er een nieuwe klasse aan geneesmiddelen ontwikkeld tegen antibioticaresistente bacteriën. Ook wel antimicrobiële peptiden genoemd. Deze peptiden zijn getest op ons huidmodel voor eczeem. De inmiddels verbeterde peptiden willen we testen op het acne vulgaris huidmodel. Bij positief resultaat is dit een doorbraak voor de behandeling van acne vulgaris. Maar ook voor tal van andere ziektebeelden waarbij antibioticaresistentie nu een groot probleem is.”


LUMC Donation Investment Fund

Om deze en andere innovatieve onderzoeken daadwerkelijk uit te voeren is er geld nodig. Daarom is het LUMC Donation Investment Fund opgericht. Binnen dit fonds bieden donateurs steun aan veelbelovende onderzoeksprojecten die versnelling door financiering goed kunnen gebruiken. Zodra een project succesvol heeft geleid tot een product of behandeling en (op de markt) kan worden geïntroduceerd, begint de tweede fase. Diezelfde donateurs, maar ook andere geïnteresseerden, kunnen dan investeren in een nieuw op te zetten bedrijf of spin-off.

Meer weten over de onderzoeksprojecten en het LUMC Donation Investment Fund, of wilt u donateur worden? Bekijk dan de website.