Sneller en beter herstel: uniek zorgpad voor volwassen hartchirurgische patienten

10 augustus 2023
leestijd
Het LUMC is gestart met een nieuw, uniek zorgpad voor volwassenen met aangeboren en verworven hart- en aortaziekten (cardiothoracale chirurgie, CTC). Hierbij ligt de focus niet alleen op operatie en herstel hierna, maar ook op de periode vóór de operatie. De verwachting is dat patiënten die met een betere conditie de operatie ingaan, beter en sneller herstellen na de operatie. Het zorgpad is zo ontworpen dat het ook (grotendeels) toepasbaar is voor CTC-zorg in andere centra.

Cardiothoracale chirurgie is een specialisme dat zich richt op de chirurgische behandeling van aangeboren en verworven hart- en longziekten. Denk hierbij aan: bypass-, steunhart- en hartklepoperaties. Het nieuwe CTC-zorgpad richt zich op patiënten met hart- en aortaziekten.

Fase voor operatie

Met een op maat gemaakt fitnessprogramma en coaching wordt geprobeerd patiënten voor de operatie fit te krijgen en daarmee ook de ligduur te verkorten de complicaties en overlijden te verkleinen en uiteindelijke levenskwaliteit te verbeteren. De gezondheid van patiënten wordt thuis gemeten en  gemonitord met e-health-toepassingen. Ook wordt er gescreend op psychosociale aspecten. Bij patiënten met een verhoogd risico op psychosociale problemen wordt in samenspraak een plan van aanpak opgesteld.

Verpleegkundig specialist Nicolette van Hof: “De patiënten die nu aangemeld worden voor de operatie, kunnen een bewegingsapp (Physitrack) gebruiken met een persoonlijk beweegprogramma en een beweeghandboek. Daarnaast krijgen patiënten voor de operatie een box met thuismeetapparatuur, zodat ze al kunnen oefenen en meer inzicht krijgen in hun gezondheid. Na twee weken volgt een evaluatiegesprek via een webcamconsult met een fysiotherapeut.”

Fase na operatie

De patiënt wordt na operatie voor een periode van 12 maanden gemonitord in tegenstelling tot de standaard 3 maanden in het vorige zorgpad. Dit geeft de behandelaar en patiënt inzicht in het bewegingspatroon van de patiënt. En dat zorgt voor gerichte coaching en voor vroege signalering van onderliggende problemen.

Ook start de hartrevalidatie bij Basalt al binnen 2 à 4 weken na ontslag uit het ziekenhuis, waar dit eerst 6 weken was. Iedere patiënt krijgt een individueel hartrevalidatieprogramma aangeboden om zo snel mogelijk terug te komen op het functioneringsniveau zoals voor de operatie. Of zelfs op een beter niveau terug te komen.

Betere patiëntenzorg en kostenefficiëntie

Naast het verbeteren van de kwaliteit voor patiënten, zorgt het zorgpad voor een verbetering in kostenefficiëntie (kortere ligduur, vermindering in heropnames en complicaties) en in de samenwerking met andere disciplines en verwijzers.

Patiëntvideo

In een nieuwe patiëntvideo worden patiënten meegenomen in het CTC-zorgpad. Zo weten ze precies wat hen te wachten staat.

 

Eerste reacties

Verpleegkundig specialist Maaike van Keulen: “De eerste reacties die we hebben gekregen van de patiënten zijn erg positief. Mensen vinden het fijn om wat extra handvatten te krijgen voor bewegen voor de operatie. Ze zijn gemotiveerd om aan de slag te gaan en willen graag meehelpen om het beweeghandboek en Physitrack uit te proberen. Daarnaast mooi om te zien dat zo’n grote groep zorgverleners hieraan meewerkt en hiervoor tijd voor vrij maakt in hun druk bezette agenda.”

Cardioloog Mark Boogers: “Het zorgpad is een nieuwe en unieke samenwerking tussen meerdere specialismen, zowel binnen als buiten het LUMC. Je kan met zelfs ogenschijnlijk kleine stappen grote betekenis hebben voor de patiënten, dat motiveert ons allen. Het fit-for-surgery-concept is actueel en spreekt veel mensen aan. Dogma’s kunnen hierbij doorbroken worden, zoals het feit dat ‘rustig aan doen in de periode tot aan de operatie’ vaak niet betekent dat je stil moet gaan zitten.”