Darmkanker

Onze zorg

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 12.000 mensen de diagnose darmkanker. Dit betreft meestal kanker in de dikke darm, kanker in de dunne darm is relatief zeldzaam. Darmkanker ontstaat bijna altijd uit een poliep (een goedaardig gezwel) in de darmwand. Het LUMC is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van deze vorm van kanker. U wordt geholpen door een gespecialiseerd team, waarin verschillende afdelingen nauw samenwerken.

Gespecialiseerd team bij darmkanker

Illustratie dikkedarm met poliep en kankergezwelVoor patiënten met darmkanker werken wij in een gespecialiseerd behandelteam van artsen en verpleegkundigen. Dit team bespreekt de resultaten van uw onderzoeken en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van operaties en andere behandelingen.

Patiënten en huisartsen worden hierbij actief betrokken en beslissen mee over een op maat gemaakt behandelplan. Daarnaast krijgt iedere patiënt een casemanager: een vast aanspreekpunt gedurende het gehele traject.

Sneldiagnose darmkanker

Het LUMC heeft een zorgpad voor darmkanker, zodat u snel weet waar u aan toe bent. Dit is een vastomlijnd traject waarbij na het darmonderzoek (coloscopie) snel aanvullende onderzoeken worden ingezet die nodig zijn voor het vaststellen van de beste behandeling.

Universitair Kankercentrum Leiden | Den Haag

Het LUMC werkt sinds oktober 2016 samen met het Haaglanden Medisch Centrum in het Universitair Kankercentrum Leiden | Den Haag (UKC-LD). Het UKC-LD biedt de patiënt het beste van twee werelden: goede gastvrije zorg in combinatie met academische topzorg waarbij vernieuwing en ontwikkeling voorop staat. Binnen het UKC-LD werken we intensief samen om kennis en ervaring te bundelen en de kwaliteit van de zorg nog verder te verbeteren.

Wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC doet veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen voor darmkanker. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de zorg voor mensen met deze ziekte. We bundelen daarbij onze krachten met medisch specialisten, onderzoekers en patiëntverenigingen binnen en buiten Nederland.


Wat is (dikke)darmkanker?
Wat zijn de symptomen van (dikke)darmkanker?
Wat is de oorzaak van (dikke)darmkanker?