Experimentele hematologie

labjassenHet laboratorium voor experimentele Hematologie richt zich met name op wetenschappelijk onderzoek aan de immunobiologie van allogene stamceltransplantatie. Fundamenteel wetenschappelijk onderzoek wordt verricht naar de rol van T cellen in allo immuniteit en controle van endogene virussen die een rol spelen in complicaties na allogene stamceltransplantatie.

De stafleden Fred Falkenburg  (plaatsvervangend hoofd van de afdeling Hematologie), Mirjam Heemskerk (chef de laboratoire laboratorium voor experimentele Hematologie), Marieke Griffioen  (staflid moleculaire immunologie) en Inge Jedema (staflid translationeel onderzoek) verrichten fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en translationeel onderzoek dat leidt tot innovatieve toepassing van nieuwe behandelingsstrategieën  op het gebied van primaire in-vivo en in-vitro inductie van immuunresponsen, de karakterisering van T cel receptoren en genetische modificatie van T cellen en T cel receptoren, de karakterisatie van minor histocompatibiliteitsantigenen en tumor geassocieerde antigenen, de ontwikkeling van preklinische diermodellen voor het evalueren van nieuwe behandelingsstrategieën van humane hematologische maligniteiten, onderzoek naar de pathogenese en behandeling van graft versus host ziekte (GVHD), graft versus tumor reactiviteit (GVT), transplantaat afstoting en immuniteit tegen herpes virussen na transplantatie.

Het onderzoek van het laboratorium voor experimentele hematologie richt zich op het hele traject van bench to bedside. Het wetenschappelijk onderzoek wordt ondersteund door subsidies van KWF Kankerbestrijding, NWO en Landsteiner Stichting.

Daarnaast wordt het translationeel onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe therapeutische interventies ondersteund door bijdragen van het Doelfonds Leukemie van de Bontius Stichting van het LUMC. Bijdragen aan het translationeel onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe strategieën voor de behandeling van hematologische maligniteiten via het Doelfonds Leukemie van de Bontius Stichting worden vanzelfsprekend zeer op prijs gesteld (IBAN NL35INGB0000115111, Doelfonds Leukemie Bontius Stichting, Leiden).