Patiëntenfolder

WAKZ: Dagopname van uw kind

Dit boekje gaat over een dagopname in het Willem Alexander Kinderziekenhuis. Hier kom je voor een onderzoek of operatie. Binnenkort kom jij hier ook. In dit boekje kun je lezen wat Sarah allemaal meemaakt in het ziekenhuis. Als je het leuk vindt, kun je de plaatjes inkleuren. Tot ziens bij de dagopname. 

Naar het ziekenhuis

Sarah komt voor een operatie naar het ziekenhuis. Ze heeft in de ochtend niks mogen eten, dat heet nuchter zijn! 

Ze vindt het best spannend, maar mama is bij haar. Ze heeft haar eigen knuffel en speelgoed mee. Als ze op de afdeling komen, wijst de verpleegkundige waar haar bed staat. Op het bed ligt een jasje van het ziekenhuis klaar, een ziekenhuis pyjama. Sarah krijgt een polsbandje om waar haar naam op staat en de dag van haar verjaardag. Dat is handig voor alle medewerkers.

De narcose 

Voor de operatie gaat Sarah onder narcose met een slaapmedicijn, zo voelt en merkt ze er helemaal niets van. De moeder van Sarah heeft hierover al met de slaapdokter gepraat aan de telefoon. Die heeft er al wat over verteld. 

Het infuus 

Er zijn 2 manieren om het slaapmedicijn te geven. Een manier is met een infuus. Een infuus is een plastic slangetje, dat de dokter in je hand of elleboog inbrengt.

Sarah krijgt hiervoor eerst een helpende pleister. Deze pleister plakt de verpleegkundige op haar hand. Soms plakt ze deze ook in je elleboog. De pleister blijft een tijdje zitten. Er zijn pleisters die heel warm voelen, maar ook die juist koud aanvoelen. Welke pleister krijgt Sarah?

Het kapje 

De andere manier voor het slaapmedicijn is het kapje. Dit kapje gaat over je neus en je mond en er komt een luchtje uit dat een beetje anders ruikt. Dit luchtje blaas je weg en daarmee ga je onder narcose.  

Omdat de dokter altijd een infuus nodig heeft tijdens de operatie, krijg je deze later, als je er niets van merkt.

De slaapdokter zegt op welke manier je onder narcose gaat! 

Rijden in je bed

Sommige kinderen krijgen nog een drankje voor ze naar de operatiekamer gaan, om lekker ontspannen te zijn. 

Papa of mama mag altijd mee. Sarah neemt natuurlijk ook haar knuffel mee naar de operatie. Ze wordt in haar bed naar operatieafdeling gereden en mama loopt mee.

De operatiekamer

Bij de operatieafdeling moet de mama van Sarah een wit pak aan over haar eigen kleding, Ook doet zij, net als Sarah, een muts op. Sarah moet hier wel een beetje om lachen! Nu wordt weer een stukje gereden met haar bed. Ze komt op een kamer waar de slaapdokter is. Misschien mag je wel op schoot bij mama. Als je al wat groter bent, kom je op het smalle bed en mag ze dicht naast je zitten. Je krijgt 3 plakkers op de borst en buik. Dat kietelt zeg! 

  

Ook krijgt Sarah een pleister of zacht knijpertje met een lampje om haar vinger. Hiermee houdt de slaapdokter in de gaten of ze nog diep slaapt. Nu horen mama en Sarah allerlei piepjes.

Sarah gaat met een infuus onder narcose.

Wat gaat de dokter nou met je hand doen? Hij haalt de helpende pleister van haar hand. En met een nat doekje wordt de hand schoongemaakt. Sarah kan ondertussen een filmpje kijken, muziek luisteren of in het zoekboek kijken, dan gaat het vast beter.  

De dokter geeft het slaapmiddel door het slangetje van het infuus. Dag Sarah, tot straks, heb je een mooie droom bedacht? 

  

De uitslaapkamer 

Als de dokter klaar is met de operatie, gaat Sarah naar de uitslaapkamer. Als ze wakker wordt, ziet ze daar haar mama zitten. Sarah heeft nog het lampje om haar vinger, de stickers op haar borst en het infuus in haar hand.

Terug naar de afdeling

Na een tijdje is Sarah goed wakker. De verpleegkundige komt haar ophalen en brengt haar en mama terug naar de kinderafdeling. Mama is trots op Sarah. Ze krijgt een extra dikke zoen. 

  

Sarah is nog wel een beetje moe en mag best nog even slapen. Als ze weer wakker wordt, heeft ze zin in wat limonade. Dat smaakt lekker zeg. Ze mag ook iets eten. 

Het kan zijn dat de dokter nog even langs komt. Als alles goed gaat mag het infuus eruit.

Naar huis

Sarah mag haar eigen kleren aan en samen met mama pakt ze haar spulletjes weer in. Mama en Sarah zeggen de verpleegkundige gedag en dan gaan ze lekker naar huis.

Dag Sarah!

Informatie voor ouders

Indien u vragen heeft over de voorbereiding op de operatie of het onderzoek onder narcose van uw kind, kunt u contact opnemen met de Medisch Pedagogische Zorg van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, telefoon 071-526 38 64 of via de mail: pedagogischezorgwakz@lumc.nl

Voorleesboekjes: 

Uit de serie de ‘Ziekenboeg’, auteur Christine Kliphuis: 

• Het oor van Leonoor, over buisjes in je oren. 

• IJs voor Mathijs, over amandelen knippen. 

• De ogen van Olivia, over een lui oog en scheel zien. 

• Het been van Heleen, over je been in het gips. 

• De buik van Bram, over pijn in je buik. 

Auteur Monique Jurgens: Olav gaat naar het ziekenhuis, want hij heeft een liesbreuk.

Filmpjes voor onder de 4 jaar: