Patiëntenfolder

WAKZ: Dagopname van uw kind

Dit boekje gaat over een dagopname in het Willem Alexander Kinderziekenhuis. Hier kom je als kind voor een onderzoek of operatie. Binnenkort kom jij hier ook. In dit boekje kun je lezen wat Maartje allemaal meemaakt in het ziekenhuis. Als je het leuk vindt, kun je de plaatjes inkleuren. Tot ziens bij de dagopname. 

Het fotoboek 

Maartje komt voor een operatie naar het ziekenhuis. Ze heeft in de ochtend niks mogen eten, dat heet nuchter zijn! 

Ze vindt het best spannend allemaal, mama gaat gelukkig met haar mee en ze heeft haar eigen knuffel en speelgoed mee. Als ze op de afdeling komen, wijst de verpleegkundige waar haar bed staat. Op het bed ligt een jasje van het ziekenhuis klaar. Maartje krijgt een polsbandje om waar haar naam op staat en de dag van haar verjaardag. Dat is handig voor alle medewerkers.

De medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) of de verpleegkundige laat het fotoboek zien. Hier staat wat Maartje die dag gaat meemaken. 

  

De narcose 

Voor de operatie gaat Maartje onder narcose met een slaapmedicijn, zo voelt ze er helemaal niets van. De moeder van Maartje heeft hierover al met de slaapdokter gepraat aan de telefoon. Die heeft er al wat over verteld. 

En de slaapdokter zorgt ook voor de narcose bij Maartje. 

  

Het infuus 

Er zijn 2 manieren om het slaapmedicijn te geven. Een manier is met een infuus. Een infuus is een plastic slangetje, dat de dokter op je hand of in je elleboog inbrengt.

Maartje krijgt hiervoor eerst een toverpleister. Deze pleister plakt de verpleegkundige op haar hand. Soms plakt ze deze pleister in je elleboog. De pleister blijft een tijdje zitten. Er zijn pleisters die juist heel warm voelen, maar ook pleisters die heel koud voelen. 

Welke pleister heeft Maartje?

Het kapje 

De andere manier voor het slaapmedicijn is met een kapje. Dit kapje gaat over je neus en je mond en er komt een luchtje uit dat een beetje raar ruikt. Dit luchtje blaas je weg en daarmee ga je onder narcose.  

Omdat de dokter altijd een infuus nodig heeft tijdens de operatie, krijg je deze later, als je er niets van merkt.

De slaapdokter zegt op welke manier je onder narcose gaat! 

Rijden in je bed

Sommige kinderen krijgen nog een drankje voor je naar de operatiekamer gaat, om lekker ontspannen te zijn. 

Papa of mama mag altijd mee. Natuurlijk neemt Maartje ook haar knuffel mee naar de operatie. De MPZ of de verpleegkundige gaat ook mee. Maartje wordt in haar bed naar operatieafdeling gereden en mama loopt mee.

De operatiekamer

Bij de operatieafdeling moeten de mama van Maartje, de MPZ of verpleegkundige een wit pak aan over hun eigen kleding, Ook doen zij en Maartje een muts op. Maartje moet hier wel een beetje om lachen! Nu wordt ze weer een stukje gereden in haar bed. Ze komt op een kamer waar de slaapdokter is. Misschien mag je wel op schoot bij mama. Als je al wat groter bent, kom je op het smalle bed en mag ze dicht naast je zitten. Je krijgt 3 plakkers op de borst en buik. Dat kietelt zeg! 

  

Ook krijgt Maartje een pleister of zacht knijpertje met een lampje op haar vinger. Hiermee houdt de slaapdokter in de gaten of ze nog diep slaapt. Nu horen mama en Maartje allerlei piepjes. 

Wat gaat de dokter nou met je hand doen? Hij haalt de toverpleister van je hand. En met een nat doekje word je hand schoongemaakt en krijg je een strakke band om je arm, zodat hij het infuus kan inbrengen. Misschien kan Maartje met mama ondertussen een filmpje kijken, muziek luisteren of in het zoekboek kijken, dan gaat het vast beter.  

De dokter doet nu door het slangetje van het infuus het slaapmiddel. Dag Maartje, tot straks, heb je een mooie droom bedacht? 

  

De uitslaapkamer 

Als de dokter klaar is, gaat Maartje naar de uitslaapkamer. Als ze wakker wordt ziet ze daar haar mama zitten. Maartje heeft nog het lampje om haar vinger en het infuus in haar hand.

Terug naar de afdeling

Na een tijdje is Maartje goed wakker. De verpleegkundige komt haar ophalen en brengt haar terug naar de afdeling. Mama is trots op haar. Maartje was heel dapper en krijgt een dikke zoen. 

  

Maartje is nog wel een beetje moe en mag best nog even slapen. Als ze weer wakker wordt, heeft ze wel zin in wat limonade. Dat smaakt lekker zeg. Ze mag ook iets lekkers eten. 

Het kan zijn dat de dokter nog even langs komt. Als alles goed gaat mag het infuus er weer uit. 

Daarna mag Maartje naar huis! 

Naar huis gaan

Maartje kleedt zich aan en samen met mama pakt ze haar spulletjes weer in. Mama en Maartje zeggen de verpleegkundige gedag en dan gaan ze lekker naar huis!

Informatie voor ouders

Indien u vragen heeft over de voorbereiding op de operatie of het onderzoek van uw kind, kunt u contact opnemen met de medisch pedagogische zorg van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, telefoon 071-526 38 64 of via de mail: pedagogischezorgwakz@lumc.nl

Voorleesboekjes: 

Uit de serie de ‘Ziekenboeg’, auteur Christine Kliphuis: 

• Het oor van Leonoor, over buisjes in je oren. 

• IJs voor Mathijs, over amandelen knippen. 

• De ogen van Olivia, over een lui oog en scheel zien. 

• Het been van Heleen, over je been in het gips. 

• De buik van Bram, over pijn in je buik. 

Auteur Monique Jurgens: Olav gaat naar het ziekenhuis, want hij heeft een liesbreuk.