Patiëntenfolder

Totaalruptuur

Tijdens je bevalling heb je een totaalruptuur opgelopen. In deze folder lees je informatie over je herstel en zie je met wie je contact kunt opnemen.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Verloskunde en GeboorteHuis Leiden.

Onze zorg

Wat is Totaalruptuur?

Bij een totaalruptuur is de kringspier van de anus gedeeltelijk of helemaal doorgescheurd tijdens de bevalling. Informatie over het ontstaan, de gevolgen en het herstel vind je op de website van DeGynaecoloog. Ook lees je daar wat een totaalruptuur betekent voor een eventuele volgende bevalling. 

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Goed herstel   

De totaalruptuur is gehecht na de bevalling. Voor een goed herstel is het belangrijk dat je ontlasting zacht blijft. Dit voorkomt spanning op de wond. Op onderstaande manieren zorg je voor zo zacht mogelijke ontlasting.   

  • Je krijgt medicijnen om de ontlasting zachter te maken 
  • Drink hiernaast 1,5 à 2 liter water per dag 
Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen we bieden bij deze aandoening?

Wanneer kom ik voor controle na een totaalruptuur?  

De arts die je gehecht heeft bespreekt met je wat voor ruptuur je gehad hebt. Ook geeft die aan of een extra controle van je kringspier nodig is. 

  • Bij een geringe ruptuur wordt alleen een normale nacontrole na 6 weken gepland. Als er dan geen klachten zijn, is geen extra controle bij de bekkenbodemgynaecoloog nodig.  
  • Bij een uitgebreidere ruptuur kun je 3 maanden na de bevalling (of later) een afspraak maken bij een gynaecoloog die gespecialiseerd is in de bekkenbodem. De gynaecoloog stelt je vragen, doet een lichamelijk onderzoek en maakt een echo via de anus. De gynaecoloog kan zo zien of de kringspier goed hersteld is. Hij of zij geeft je ook advies over je bevalling bij een eventuele volgende zwangerschap. 
  • Heb je moeite met het ophouden van windjes of ontlasting? Of houd je pijnklachten? Ook dan kun je afspraak maken met de bekkenbodemgynaecoloog.  

Bekkenbodemgynaecoloog  

In het Alrijne Ziekenhuis locatie Leiden werken 2 bekkenbodemgynaecologen, drs. M. Mous en drs. Van der Does. Je kunt een afspraak maken via telefoonnummer 071-517 83 51.  

Deze afspraak valt buiten de zwangerschap. Het kan zijn dat je deze afspraak moet betalen uit je eigen risico. Overleg hierover met je verzekeraar.   

Voor dit consult is geen verwijzing van de huisarts nodig, dit wordt via GeboorteHuis Leiden geregeld.  

Bekkenbodemfysiotherapeut  

Na een totaalruptuur kan het plassen en poepen anders aanvoelen. Heb je pijn bij het plassen of poepen? Kun je ontlasting niet goed ophouden? Loop je tegen andere problemen aan bij het plassen of poepen? Dan kan een bekkenbodemfysiotherapeut je helpen. Wij werken goed samen met de bekkenfysiotherapeuten van het Alrijne Ziekenhuis, Hellen Wempe en Ria Clemens. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 071-517 80 44.  

Wil je liever naar een andere bekkenbodemfysiotherapeut kijk dan op de website de Fysiotherapeut en kies daar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de bekkenbodem.  

Meer informatie

Contact

Als je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met GeboorteHuis Leiden. Dat kan via telefoonnummer 071-526 0900.